Els alcaldes catalans s'han compromès amb el procés de construcció de la República catalana que s'ha proclamat aquest divendres al Parlament. En un acte que s'ha celebrat fora de l'hemicicle per solemnitzar el moment històric, l'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabaté, ha estat l'encarregada de fer la preguntat als alcaldes presents: "Alcaldes us comprometeu amb el procés de construcció de la República catalana que s'acaba de proclamar?". I acte seguit s'ha sentit un sonor 'sí'. Sabaté ha defensat el compromís municipal davant la "involució" de l'Estat, que està menystenint i atacant la sobirania i les institucions. I ha defensat que la república és una oportunitat de transformació social que acaba definitivament amb el caduc règim del '78.

Sabaté ha defensat que els ajuntaments representen la política de proximitat i els drets socials i democràtics. I ha posat l'accent en què els consistoris "són els que vetllen per la cohesió social i pateixen les conseqüències de les polítiques que han més gran la fractura social".

Després que s'hagi declarat la independència dins de l'hemicicle i s'hagi instat el Govern a aplicar-ne els efectes, s'ha organitzat un acte davant del despatx del president de la Generalitat al Parlament per solemnitzar el moment històric. Els alcaldes que han seguit la sessió des de la cambra catalana han ocupat tota l'escala i han alçat les seves vares. Al llarg de l'acte, en què també hi han intervingut Puigdemont i el vicepresident, Oriol Junqueras, també s'han sentit crits de 'llibertat' en referència als presidents de l'ANC i Òmnium, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, que són a la presó acusats de sedició.