El Govern espanyol ha decidit dissoldre el Parlament de Catalunya i convocar eleccions autonòmiques el proper 21 de desembre, segons ha anunciat el president espanyol, Mariano Rajoy, en una compareixença aquest divendres al vespre. Ho ha fet poc després de rebre llum verd per part del Senat per tirar endavant la intervenció de la Generalitat i el Parlament per 214 vots a favor, 47 en contra i 1 abstenció. Per a l'aplicació de l'article 155 ha comptat amb el suport dels senadors del PP, PSOE, Cs, UPN i Foro Asturias, mentre que Podem i les seves confluències, ERC, PDeCAT, PNB i Bildu han votat en contra del que consideren un "error històric", en paraules del portaveu d'Units Podem, Ramón Espinar.

Amb el vistiplau del Senat, el govern espanyol ha adoptat les primeres mesures via decret en un Consell de Ministres que ha tingut lloc aquesta mateixa tarda. L'executiu espanyol ha quedat habilitat, i així ho farà, per destituir el president de la Generalitat i tot el seu Govern i substituir-lo per un organisme o autoritat que designi, i a establir que el Parlament no podrà celebrar debats d'investidura. La negociació entre el PSOE i el PP ha suscitat finalment que no s'apliqui el control del govern espanyol sobre els mitjans públics catalans, que s'ha eliminat del text, i els contactes amb Coalición Canaria han rebaixat el control sobre el Parlament, que no haurà de sotmetre les iniciatives a un control previ.

Cessament de Puigdemont i el seu govern

La principal mesura adoptada per Madrid és el cessament del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, el vicepresident, Oriol Junqueras, i tot el seu Govern, i la designació dels Ministeris com els òrgans que gestionaran les competències de cada àrea.

A més, ha anunciat l'extinció de les oficines del president i del vicepresident, del Consell de la Transició Nacional, del DIPLOCAT, de totes les delegacions a l'estranger excepte Brussel·les i del cessament dels delegats de Brussel·les i Madrid.

També el cessament del secretari de l'Interior, César Puig, i del director general dels Mossos, Pere Soler.

A més, el Consell de Ministres espanyol ha aprovat presentar un incident d'execució de sentència davant del TC contra les resolucions aprovades al Parlament de Catalunya.

Els mitjans públics en queden fora

La votació definitiva ha tingut lloc després de sis hores de debat en què el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha defensat que "no hi ha alternativa" al 155 davant el "trencament de la legalitat" a Catalunya, i ha acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, de ser l'únic responsable de l'adopció d'aquestes mesures. "El que amenaça Catalunya no és l'article 155, sinó l'actitud del govern de la Generalitat", ha dit.

Al llarg de la jornada PSOE i PP han negociat dues de les tres esmenes que els socialistes espanyols havien presentat al text. La primera és la que demanava eliminar del text les referències al control dels mitjans públics catalans, que ha estat acceptada finalment pel govern espanyol. La segona ja es va incorporar aquest dijous a la ponència i demana a l'executiu espanyol una aplicació gradual de les mesures del 155.

En canvi, els socialistes han acabat retirant una altra esmena al text que demanava paralitzar l'aplicació del 155 -un cop aprovat pel Senat- en el cas que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, convoqués unes eleccions autonòmiques d'acord a la legislació espanyola. El propi portaveu dels socialistes espanyols al Senat, Ander Gil, ha anunciat que retiraven l'esmena després de constatar que Junts pel Sí i la CUO han registrat una iniciativa al Parlament per a la proclamació de la República Catalana.

No hi haurà censor al Parlament

El PP també ha acceptat una esmena de Coalición Canaria que eliminava del text les referències a la necessitat que totes les iniciatives que es tramitessin a la cambra catalana comptessin primer amb l'aval d'una autoritat designada pel govern espanyol, que tenia capacitat de veto durant 30 dies sobre les propostes.