Els responsables i treballadors de les administracions manresanes de Loterías y Apuestas del Estado consultats per aquest diari han reconegut, de forma majoritària, que les vendes pel sorteig de Nadal (el més important de l’any) han baixat a causa de la situació política que viu Catalunya i pel boicot que han impulsat alguns sectors per evitar fer cap contribució a les arques de l’Estat. També pot haver contribuït a la baixada de vendes de dècims el trasllat de la Bruixa d’Or, l’administració que ven més, fora de Catalunya.

Els responsables i treballadors de les administracions manresanes, que encara no s’aventuren a xifrar la caiguda de vendes, coincideixen a destacar que amb l’acció de deixar de comprar loteria de l’Estat «pràcticament no es perjudica Espanya, però en canvi, es fa molt mal a l’empresari i treballador català. Ens fem mal a nosaltres mateixos».

Aquest diari ha consultat cinc administracions de loteria de Manresa i en quatre d’elles han detectat una baixada més o menys important de les vendes pel sorteig de Nadal. Aquest és el cas de l’administració número 1, situada al carrer d’Àngel Guimerà, en la qual, i segons les paraules de la seva responsable, Elisabet Oller, «hem tingut alguna anul·lació, però també algun penediment, és a dir, algú que havia anul·lat la reserva, l’ha volgut recuperar».

Oller, que insisteix que fins que no acabi la campanya no podrà quantificar com d’important ha estat el descens de vendes, remarca que «aquest boicot a qui perjudica és a l’empresari català que es dedica a vendre loteria. Hem de tenir en compte que hi ha una sèrie de números del sorteig de Nadal als quals estem abonats. Això vol dir que ens el quedem íntegre i que és exclusiu nostre. Aquests números als quals estem abonats, no els podem retornar a Madrid, i ja estan pagats. Per tant, si no els venem, hi perdem nosaltres».

La responsable de l’administració número 1 afegeix que «d’altra banda, sí que hi ha números que podem retornar». Per tot això, Oller demana «pensar-s’hi dues vegades abans d’anul·lar un numero, abans de fer boicot» i destaca que «si deixant de comprar loteria de Nadal es pretén fer mal a l’estat espanyol, poc s’aconseguirà; i en canvi, a nosaltres ens perjudicaran molt».

En la mateix línia s’expressen el gerent i l’encarregada de la Loteria Bonavista de Manresa, David Carmona i Maite Troy, que asse-nyalen que «hem tingut anul·lacions, però, de moment, ha estat una part petita». Carmona i Troy insisteixen, com Oller, que amb aquesta acció «som els mateixos catalans, responsables i treballadors d’administracions de loteria, els que hi sortim perdent. Tant si les vendes acaben baixant un 2 com un 30%, ho notarem més nosaltres que no pas Madrid». I es pregunta: «què pretenem, fer-nos mal a nosaltres mateixos?».

Troy, a més, creu que en una hipotètica Catalunya independent, tant a l’estat espanyol li seguiria interessant vendre loteria a Catalanya, com a Catalunya comprar-n’hi: «perquè el mercat espanyol és molt més gran».«Ni hi pensaran, en la loteria»

Lluís Torras, responsable de l’administració número 3 de Manresa, explica que en el seu cas «cap entitat m’ha fet cap anul·lació de loteria de Nadal perquè des de principi de setembre ja ho tenia tot entregat». Tot i això, Torras anticipa una baixada de vendes, «caldrà veure quina devolució hi haurà», i creu que «dependrà dels esdeveniments. Si, per exemple, passa alguna cosa greu, en la loteria la gent ja ni hi pensarà».

Lluís Torras coincideix amb Elsabet Oller, Maite Troy i David Carmona en el fet que, segons ell, «amb aquest descens de vendes a Catalunya, l’Estat pràcticament ni ho notarà. Es tracta d’un mercat de 47 milions de persones i és ridícul el que pot afectar a nivell espanyol. En canvi, afectarà molt més els empresaris d’aquí».

On també s’ha notat un descens de les vendes de la loteria de Nadal que encara està per veure quin abast tindrà és a l’administració Montserrat, situada al Carrefour. El treballador Sergi Blasco confirma que la baixada «s’ha notat» i coincideix amb els responsables de les altres administracions a afirmar que, amb el boicot «no perjudiques l’Estat espanyol, sinó el treballador i l’administració local».

Una administració que, contràriament al que passa a la resta, no nota de moment una davallada de vendes és la de les Bases. L’administradora Marta Presas reconeix que, per una banda, «sí que hi ha hagut clients que s’han donat de baixa», però, per l’altra, assegura que «en tenim de nous que compensen i, fins i tot, superen la baixada». Per tant, en l’administració número 9 de Manresa, les vendes pel sorteig de Nadal han augmentat respecte de l’any passat. Sobre l’acció de no comprar loteria espanyola, Presas considera que és «una tonteria, és una cosa que perjudica tant els venedors d’aquí com l’Estat espanyol».