Les negociacions per a una treva entre Bagdad i Erbil, capital del Kurdistan iraquià, han estat positives, quan falten poques hores perquè expiri el termini de l'alto el foc de 24 hores acordat entre les dues parts, segons va informar ahir una font militar iraquiana.

«La trobada amb els peixmergues (forces kurdes) ha estat positiva», va dir en una roda de premsa el cap de l'Estat Major de l'Exèrcit iraquià, Ozman al-Ghanmi, i va afegir que «la delegació kurda ha tornat a Erbil per dialogar amb el lideratge polític sobre la reunió».

Aquesta trobada va tenir lloc a la seu de la Comandància de les Operacions Conjuntes iraquians a la província de Nínive, a l'est de la ciutat de Mossul, al nord de l'Iraq. El militar va adduir que han arribat a un «entesa» amb els kurds sobre les zones disputades, tot i que estan esperant ara la resposta d'Erbil per acordar finalment un pacte.

«Les forces federals iraquianes estan disposades a aplicar la Constitució i recuperar les zones que estaven sota control el 2003», va dir en al·lusió a les línies frontereres traçades per a la regió autònoma del Kurdistan iraquià.

El Kurdistan va aprofitar l'ofensiva contra el grup gihadista Estat Islàmic (EI) el 2014 per controlar alguns territoris que pertanyen administrativament a Bagdad, com és el cas de part de la província de Kirkuk (nord), rica en petroli.