La investigació del fiscal especial Robert Mueller sobre si hi va haver ingerència russa en les eleccions dels EUA va colpejar ahir de ple dos exassessors de la campa-nya de l'ara president, Donald Trump, acusats de «conspiració», i un tercer que va mentir sobre els seus contactes amb individus connectats amb Moscou.

La presentació de càrrecs contra Paul Manafort, excap de campanya de Trump, i el seu exsoci Rick Gates, i l'acord de culpabilitat assolit amb l'FBI per l'exassessor George Papadopoulos per mentir sobre els seus contactes amb persones amb vincles amb el Govern rus són una ferma evidència dels avenços en la investigació de Mueller.

Els dotze càrrecs contra Manafort i Gates, aprovats per un gran jurat federal a Washington divendres passat, són els primers dins la investigació que lidera Mueller des del maig sobre la suposada intromissió russa en les eleccions de l'any passat als EUA i si hi va haver coordinació entre Moscou i l'equip de Trump.

L'escrit d'acusació fet públic ahir detalla que Manafort i Gates estan acusats de «conspiració contra els Estats Units» i per «blanquejar diners», així com de realitzar «declaracions falses i enganyoses» i no presentar informació financera i de comptes bancaris a l'estranger.

Tots dos es van lliurar a primera hora a l'Oficina Federal d'Investigació (FBI) i van comparèixer després davant la jutgessa Deborah A. Robinson, de la Cort del Districte de Columbia, on els seus advocats van indicar que tots dos es declaren no culpables de tots els càrrecs.

Per la seva banda, els advocats del Govern creuen que Manafort i Gates poden fugir davant la gravetat dels càrrecs i van demanar a la magistrada que els posi sota règim d'arrest domiciliari, a més del dipòsit de fiances de 10 milions de dòlars i 5 milions, respectivament.

Alhora que es coneixien els càrrecs contra Manafort i Gates, l'oficina de Mueller va publicar també l'acord de culpabilitat de Papadopoulos, tancat el 5 d'octubre passat i pendent de sentència.

En el seu compte de Twitter, Trump va assegurar ahir que els càrrecs contra el seu excap de campanya es refereixen «a anys enrere», en rebutjar de nou estar involucrat en «cap conspiració» amb Rússia.

La veritat és que en l'escrit d'imputació de 31 pàgines contra Manafort i Gates no hi ha cap esment a una suposada «conspiració» entre l'equip del magnat i Rússia, sinó que els càrrecs estan relacionats amb els amplis llaços financers que tots dos van mantenir amb líders prorussos a Ucraïna. Manafort es va unir a la campanya de Trump al març del 2016 i la va dirigir entre maig i agost, quan va haver de dimitir després de descobrir-se que havia rebut 12,7 milions de dòlars per assessorar l'exprimer ministre prorús d'Ucraïna, Víktor Ianukóvitx.

En el cas de Gates, considerat el protegit de Manafort, va seguir vinculat a la campanya i, després de les eleccions de novembre, va estar involucrat en l'organització dels actes del traspàs de la presidència a Trump juntament amb Tom Barrack, conegut amic i assessor del magnat.

La declaració de culpabilitat de Papadopoulos sí que està directament relacionada amb la suposada ingerència russa, ja que l'exassessor de política exterior de la campanya de Trump admet que va mentir a l'FBI el gener passat sobre una conversa que va mantenir l'abril del 2016 amb un professor estranger amb connexions amb el Kremlin.