La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha ordenat presó incondicional per a vuit dels exconsellers del Govern català cessat, entre ells el vicepresident Oriol Junqueras. Lamela atén així completament la petició de la Fiscalia, que havia sol·licitat presó sense fiança per a tots els exconsellers que han declarat aquest dijous menys per a Santi Vila, per a qui havia demanat presó eludible amb una fiança de 50.000 euros. L'ACN i Òmnium convoca la ciutadania a concentrar-se davant dels ajuntaments a les 7 de la tarda com a senyal de protesta.

L'ordre de presó afecta els exconsellers Jordi Turull (Presidència), Josep Rull (Territori), Meritxell Borràs (Governació), Raül Romeva (Afers Internacionals), Carles Mundó (Justícia), Dolors Bassa (Treball) i Joaquim Forn (Interior) .

En dues interlocutòries, una per al govern destituït i l'altra per a Vila, la jutgessa justifica la presó incondicional per l'existència d'una "alta probabilitat d'ocultació, alteració i destrucció de proves", "alt risc de reiteració delictiva" i un "elevat poder adquisitiu" que els permetria "abandonar el territori i subsistir a l'estranger". Abans d´adoptar aquesta decisió la fiscalia ha demanat a Lamela que emeti una ordre de detenció internacional contra el president Carles Puigdemont i els consellers Comín, Serret, Puig i Ponsatí, i la remeti a les autoritats belgues.

La jutgessa ha adoptat la decisió només 72 hores després que la Fiscalia General de l´Estat anunciés el passat dilluns una querella per rebel·lió, sedició i malversació de fons, a més de delictes connexos, contra tots els membres del govern de Carles Puigdemont. Dimarts va admetre la causa i aquest dijous ha resolt en hores la mesura de presó.

Lamela ha comunicat la decisió en una vista que s´ha produït un cop acabades les compareixences de tots els exconsellers, que han acudit a l´Audiència Nacional acompanyats dels seus advocats. La que ha durat més ha estat la de Santi Vila: 45 minuts. La resta han estat breus per l´estratègia dels exconsellers de respondre només les preguntes de les defenses.

Lamela adoptarà ara una decisió respecte a la resta de membres del govern cessat que es troben a Brussel·les. Son el president Puigdemont i els consellers Comín, Ponsatí, Puig i Serret.

LA JORNADA, MINUT A MINUT

22.01 h - Anunci de vaga general per a la setmana vinent

La Intersindical-CSC ha anunciat vaga general de cara a la setmana vinent. El sindicat ja ha preavisat d'una aturada entre el dilluns 6 i el dijous 9 de novembre, i aquest divendres concretarà en roda de premsa per a quants dies manté la convocatòria. L'anunci que finalment hi haurà vaga s'ha fet coincidint amb l'empresonament de nou consellers. La Intersindical havia convocat vaga general entre el 30 d'octubre i el 9 de novembre, però va desconvocar-la entre el dilluns 30 i el diumenge 5. És per això que el Departament de Treball ja va dictar fa dies els serveis mínims.

21.56 h - Recull de fotos de les concentracions ciutadanes davant el Parlament i la plaça Sant Jaume

21.34 h - El Barça considera que els empresonaments «no contribueixen a construir els camins del diàleg»

El Futbol Club Barcelona ha considerat que els empresonaments de nou consellers del Govern dictats per l'Audiència Nacional "no contribueixen a construir els camins del diàleg i el respecte" que "sempre" ha defensat "com a entitat". Els responsables del club han lamentat la mesura ordenada per la jutge Carmen Lamela i ha expressat la solidaritat amb els afectats i les seves famílies. També ha fet una crida a la "serenor" i ha reiterat "una vegada més" el compromís amb les "llibertats" i els "valors democràtics" per "construir ponts" que ajudin a resoldre aquest conflicte "de manera consensuada, pacífica i política".

21.33 h - Montilla considera que l'empresonament és una mesura «totalment desproporcionada»

L'expresident de la Generalitat José Montilla s'ha mostrat "trist" després que la jutge hagi decretat presó condicional per als set consellers que han declarat aquest dijous a Madrid. En un missatge a Twitter, el senador del PSC ha escrit: "Des del respecte i acatament de les decisions judicials, les mesures provisionals adoptades són totalment desproporcionades", en un text signat per ell mateix. Així ha respost el dirigent socialista després de conèixer-se la sentència de presó incondicional per al vicepresident Oriol Junqueras, i els consellers Carles Mundó, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Joaquim Forn i Raül Romeva, tots destituïts pel govern espanyol.

21.26 h - Arrimadas «respecta» les decisions judicials i es prepara pel 21-D

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha respost a l'empresonament preventiu dels consellers destituïts afirmant que el partit "respecta" les decisions judicials, mentre ha fet una crida a formar una alternativa de govern que es marqui com a objectiu "recuperar el sentit comú". Abans d'assistir a un acte de Societat Civil Catalana, Arrimadas ha recordat que la interlocutòria de la jutge Lamela senyala el viatge de Carles Puigdemont a Brussel·les per demostrar la possibilitat de fugida de la resta d'investigats, però ha insistit en "no fer valoracions" de la decisió de la magistrada. Per a la líder del partit taronja, la situació actual -amb l'empresonament de vuit consellers i l'ordre de recerca de Puigdemont- és "molt greu" i ha assegurat que "feia anys" que el partit advertia que s'arribaria a aquest punt.

21.10 h - Puigdemont veu en l'empresonament un «cop» contra el 21-D

El president Carles Puigdemont ha advertit aquest dijous en un missatge institucional que l'empresonament de part del seu govern és un "cop contra el 21-D", perquè els comicis "es desenvoluparan en un clima de repressió i amb empresonaments", en una "situació sense precedents a l'Europa del segle XXI". Puigdemont, com a "legítim" president, ha exigit "l'alliberament dels consellers i el vicepresident" i la "fi de la repressió política". En un missatge emès per TV3, el president també ha avisat els catalans que hi haurà una "repressió llarga i ferotge" i ha lamentat que "la fúria" de l'Estat està "desbocada i ho amenaça tot". Puigdemont, per això, ha fet una crida a "a combatre-ho" de la manera catalana, "sense violència, en pau i amb respecte per totes les opinions i persones".

20.49 h - El PSOE respecta la decisió de la jutge Lamela: «La política a la política»

El portaveu de l'Executiva Federal del PSOE, Oscar Puente, ha expressat avui que el seu partit "no entra a valorar la decisió judicial" de la jutge Carmen Lamela sobre l'empresonament de diversos exconsellers: "La política a la política, i els jutges a la justícia", ha resumit. En una entrevista amb RNE, preguntat per la presó incondicional dictada contra el vicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i set exconsellers més, Puente ha dit que aquesta decisió estava "dins del possible", però ha insistit que el seu partit no vol posar "cap altre cognom" al respecte a l'acció de la justícia.

20.31 h - Fachin crida a una resposta unitària per fer «tremolar» l'Estat

El líder de Podem, Albano Dante Fachin, ha cridat avui a articular una resposta unitària "des de la pluralitat" per fer "tremolar" l'Estat, després que la jutgessa de l'Audiència Nacional hagi ordenat l'entrada a la presó de vuit exconsellers i la detenció de la resta i de l'expresident Carles Puigdemont.

20.12 h - Llegeix els autos de la jutgessa Lamela

Auto "Oriol Junqueras i 7 exconsejeros" (PDF).

Auto "Santiago Vila" (PDF).

20.05 h - La jutge no decideix avui si ordena detenir Puigdemont i els quatre exconsellers que falten

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela no decidirà avui sobre les ordres de detenció que li ha demanat la Fiscalia que emeti contra l'expresident català Carles Puigdemont i els quatre exconsellers que no han acudit a la seva citació com a investigats.

19.38 h - Berga crida «Llibertat!» en una plaça de Sant Pere plena

La plaça de Sant Pere de Berga s'ha omplert aquest dimecres a la tarda amb un miler de persones que s'hi han aplegat per reclamar la llibertat dels membres del Govern a qui la jutgessa Carmen Lamena ha enviat a presó.

La concentració convocava per les entitats sobiranistes ha començat una mica més tard del previst. I s'ha fet en un plaça presidida per la gran grua instal.lada davant de l'edifici consistiorial per les obres d'arranjament de la teulada de la casa gran. Aquesta estructura i l'espai reservat per les obres ocupa un bon tros de la plaça. Per això, la gentada s'ha escampat per les escales de l'església parroquial i també el carrre Buxadé i els altres accesos a l'àgora.

19.30 h - La plaça Major de Manresa s'omple per protestar contra l'empresonament dels vuit consellers

Els crits de «Llibertat! Llibertat!» han tornat a sonar amb força aquest dijous al vespre en una plaça Major de Manresa que ha quedat petita per la crida feta per l'ANC i Òmnium per protestar contra l'empresonament dels vuit consellers del Govern destituït.

L'acte ha reunit centenars de persones, entre elles membres del govern municipal amb l'alcalde, Valentí Junyent, al capdavant, regidors i responsables d'entitats.

19.03 h - Rovira (ERC): «Lluitarem fins al final, perquè tenim tot el dret a viure en un país més just, lliure i digne»

La secretària general d´ERC, Marta Rovira, ha criticat durament aquest dijous la presó provisional decretada contra els consellers destituïts pel govern espanyol. A les portes de l´Audiència Nacional, la republicana ha dit entre llàgrimes i visiblement emocionada que la lluita independentista no s´aturarà per aquest cop judicial. "Estic convençuda que no ens rendirem, no ho farem, lluitarem fins al final, perquè tenim tot el dret del món a viure en un país més just, més lliure i més digne. Avui, més que mai", ha dit, tot convidant els catalans a "acompanya les famílies" dels empresonats per "guanyar amb ells el futur que ens mereixem". Rovira, a més, ha acusat l´Estat d´estar "democràticament fallit" amb aquesta decisió, i per això ha cridat els "demòcrates de pedra picada" a que "reaccionin, surtin i impedeixin que això estigui passant en ple segle XXI".

18.40 h - La CUP crida els ciutadans a sortir al carrer

La CUP ha fet una crida a la ciutadania perquè surti al carrer com a resposta a l'empresonament de vuit membres del Govern destituït per l'executiu de Mariano Rajoy en relació amb una investigació per delictes de rebel·lió, sedició i malbaratament de fons públics. "No defallirem fins a aconseguir la llibertat plena del poble català", afirma la formació en un comunicat. Més informació.

18.23 h - La primera ministra d'Escòcia condemna l'empresonament dels consellers

La primera ministra d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha condemnat aquest dijous l'empresonament del vicepresident Oriol Junqueras i els consellers destituïts pel govern espanyol i ha reclamat una solució política. "Més enllà de la opinió que tingui cadascú sobre Catalunya, tots els demòcrates haurien de condemnar l'empresonament de líders escollits, està malament", ha dit Sturgeon en una piulada.

Segons la primera ministra escocesa, "el desacord sobre el futur de Catalunya és polític". "S'hauria de resoldre democràticament, no empresonant els opositors polítics", ha avisat.

18.11 h - Pascal crida a deixar clar que les idees i les institucions no aniran a presó amb els consellers

La coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, avisa que les idees i les institucions no aniran a la presó. "Ara fiquen a presó els nostres consellers. Pensen q amb ells, les nostres idees i institucions. Els deixarem clar que no!", ha manifestat a través del seu compte de Twitter després que la jutge de l'Audiència Nacional hagi decretat presó incondicional per a 8 consellers destituïts. Són Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Raül Romeva, Joaquim Forn, Carles Mundó i Meritxell Borràs.

18.02 h - Iglesias: «Em fa vergonya que el meu país s'empresoni opositors»

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, s'ha confessat avergonyit després de conèixer l'ordre de presó incondicional per a l'exvicepresident català Oriol Junqueras i set exconsellers, i ha demanat "llibertat" per als que ha qualificat de "presos polítics". "M'avergonyeix que al meu país s'empresoni opositors. No volem la independència de Catalunya però avui diem: llibertat presos polítics", ha escrit Iglesias en el seu perfil de Twitter poc després de conèixer-se la decisió de la jutge de l'Audiència Nacional.

17.36 h - Forcadell: «Envien a la presó el govern democràticament escollit. Injust. Indecent»

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha qualificat "d'injust i indecent" que enviïn a la presó el govern democràticament escollit. Així ho ha manifestat a través del seu compte de Twitter després que la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela hagi dictat presó incondicional per a vuit dels consellers destituïts pel govern espanyol. Forcadell ha donat el seu suport a través de les xarxes: "Estem amb vosaltres i les vostres famílies".

La presidenta del Parlament i part dels membres de la Mesa han acudit aquest dijous al Tribunal Suprem, que ha decidit ajornar les seves declaracions fins a dijous que ve.

17.29 h - Alcoberro (ANC): "Vicepresident i consellers, no ens aturarem fins assolir la vostra llibertat"

El vicepresident de l'Assemblea (ANC), Agustí Alcoberro, ha reaccionat d'immediat després que la jutge hagi dictat presó incondicional per al vicepresident Oriol Junqueras, i els consellers Carles Mundó, Jordi Turull, Josep Rull, Dolors Bassa, Meritxell Borràs, Joaquim Forn i Raül Romeva, tots destituïts pel govern espanyol "Vicepresident i consellers: no ens aturarem fins assolir la vostra llibertat", ha piulat Alcoberro minuts després de conèixer-se la notícia. La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha dictat així la presó incondicional per als consellers destituïts, i presó eludible amb fiança de 50.000 euros per a Santi Vila. Lamela actua d´aquesta manera seguint el criteri de la Fiscalia, que ha reclamat aquestes mateixes mesures després de les compareixences on tots -tret de Vila- han contestat només les preguntes de les seves defenses.

17.11 h - Reaccions a la xarxa

17.02 h - Tots els consellers que han declarat ingressaran a presó, menys Vila si ingressa 50.000 euros

La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha decretat presó incondicional sense fiança per a l'exvicepresident català Oriol Junqueras i per a set exconsellers del Govern, mentre que ha posat una fiança de 50.000 euros a l'exconseller Santi Vila per poder sortir de la presó.

16.32 h - L'advocat belga de Puigdemont centrarà la seva defensa en què s'han vulnerat drets humans i drets fonamentals

L'advocat belga del president Carles Puigdemont, Paul Bekaert, ha explicat aquest dijous en declaracions a TV3 que el principal argument de la seva defensa serà que en aquest cas s'han "violat drets humans i drets fonamentals". I en una entrevista al mitjà flamenc HLN Bekaert ha afirmat que si hi ha una ordre de detenció europea "no serà fàcil" retenir Puigdemont a Bèlgica. Segons explica, fins al 2004 l'acusació d'un crim polític era un bon motiu per no extradir algú. "Des de llavors ja no s'aplica i la llei deixa poc marge de maniobra", afirma. En aquest sentit afegeix que "l'única possibilitat" que té en aquest cas és demostrar que hi ha un "perill" que els drets humans del seu client "siguin violats". "Això ja em va passar quan Espanya va demanar l'extradició de dos clients bascos", comenta. "I quins drets poden ser aquests", li pregunta el periodista. "Seré molt creatiu. Un dels arguments que podria fer servir és que 30 anys de presó és una sanció desproporcionada per organitzar un referèndum pacífic".

15.59 h - La fiscalia demana una ordre europea de detenció contra Puigdemont i els quatre consellers que són a Bèlgica

La fiscalia ha demanat a l'Audiència Nacional espanyola que dicti una ordre europea de detenció contra el president de la Generalitat destituït, Carles Puigdemont, i quatre dels seus consellers, Antoni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig, que són a Bèlgica des del cap de setmana. Després que no s'hagin presentat a la citació, el ministeri públic ha demanat que els detinguin perquè compareguin davant seu el més aviat possible.

14.57 h - El ple de Barcelona reconeix com a "legítim" el govern sorgit de les eleccions del 27-S

El ple de l'Ajuntament de Barcelona ha aprovat una proposició d'Esquerra per "reconèixer el govern sorgit a les urnes el 27-S com el govern legítim de Catalunya" amb els vots favorables de BeC, ERC, PDeCAT i la CUP i els vots contraris de Cs, PSC i PP. Per contra, el ple municipal ha rebutjat una altra proposició de la CUP per "reconèixer la proclamació de la República Catalana aprovada pel Parlament de Catalunya el 27 d'octubre", que ha rebut el suport d'ERC, PDeCAT i la CUP i l'oposició de BeC, Cs, PSC i PP. Durant el ple celebrat aquest dijous, el regidor d'Esquerra, Alfred Bosch, ha advertit que "el fet que el Govern de Catalunya sigui cessat i que les seves competències passin al govern espanyol tindrà efectes sobre Barcelona". Per la seva banda, la regidora de la CUP, María José Lecha, ha criticat que l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, no pot ser "neutral ni equidistant" en la persecució judicial del referèndum de l'1 d'octubre i que ha de situar-se "al costat de l'opressor o de l'oprimit".

14.40 h - Lesmes veu "normal" el ritme judicial contra el Govern

El president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lesmes, troba "absolutament normal" que s'hagi citat a declarar "amb caràcter immediat" els membres del Govern i part de la Mesa del Parlament, ja que els delictes que apareixen a la querella de la Fiscalia són "greus". "El que no pot ser és que es tardi setmanes a realitzar la citació de les persones querellades", ha afirmat Lesmes davant els periodistes abans de la reunió de la Comissió Permanent del CGPJ, celebrada aquest dijous a Barcelona. Preguntat per la coincidència de les declaracions a l'Audiència Nacional i al Tribunal Suprem havent-hi investigats de les dues causes que comparteixen advocat, Lesmes ha apuntat que aquest és un "problema de les defenses i no del tribunal". Sobre la situació del president Carles Puigdemont i altres consellers a Brussel·les, el president del CGPJ ha recordat que "quan no es compareix davant un jutge a Espanya o en qualsevol altre país de la Unió Europea, normalment es cursa una ordre de detenció".

14.24 - Terricabras recomana a Puigdemont que es quedi a Brusel·les

L'eurodiputat d'ERC Josep Maria Terricabras ha recomanat al president Carles Puigdemont quedar-se a Brusel·les, davant la "dictadura constitucional" de l'estat espanyol. Terricabras considera que és "molt important" que es pugui escoltar "la veu lliure del president" a Europa. "Aquí no ho podria fer. Hem de guanyar tots els espais de llibertat que podem, i aquell és un espai de llibertat", remarca. L'eurodiputat també ha fet una crida a participar en les properes eleccions del 21 de desembre, tot i que les hagi convocat Mariano Rajoy. "Si tornem a guanyar, la cara d'Europa canviarà, i això és molt rellevant", ha subratllat Terricabras, que ha animat als ciutadans a seguir protestant "fins que es recuperin tots els drets".

13.46 h - Lamela cita els advocats a les 17h per comunicar-los si hi ha presó

La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha convocat els advocats dels membres del Govern destituïts per avui a les 17h per tal de comunicar-los la seva decisió sobre si accepta o no la petició de presó incondicional que ha formulat aquest matí la Fiscalia.

13.35 h - Homs espera que es faci justícia i que els tribunals no actuïn com amb el 9-N

L'exconseller de la Presidència Francesc Homs ha confiat aquest dijous que hi hagi justícia amb els membres del Govern i de la Mesa del Parlament i no es torni a repetir la situació que ell va viure amb el judici pel 9-N. "La sensació que a mi em va quedar és tot menys justícia", ha manifestat Homs, condemnat per haver organitzat el procés participatiu del 2014. L'exconseller ha anat fins a Madrid per acompanyar aquest dijous els consellers destituïts que han declarat davant l'Audiència Nacional i els membres de la Mesa que ho han fet al Tribunal Suprem. "Espero que hi hagi justícia i que se situïn les coses on haurien d'estar sempre, que és el camp de la política", ha conclòs en declaracions als periodistes.

12.27 h - L'advocat dels membres del PDeCAT de la Mesa creu que la incompareixença de Puigdemont perjudica la resta d'investigats

L'advocat dels membres del PDeCAT de la Mesa, Xavier Melero, considera que el fet que el president Carles Puigdemont no hagi comparegut a l'Audiència Nacional perjudica la resta d'investigats. A preguntes dels periodistes, ha assegurat que "per suposat" creu que el president hauria d'haver comparegut. El lletrat -que representa Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Lluís Guinó -ha explicat que la mesura de la vigilància policial dictaminada pel jutge és "la menys invasiva de totes" i recorda que només consisteix en facilitar un domicili i el contacte via telèfon mòbil perquè la policia tingui la "certesa i la garantia" que segueixen a disposició del Suprem.

12.16 h - La Fiscalia demana presó incondicional pels consellers destituïts, excepte Santi Vila

El fiscal Miguel Ángel Carballo ha demanat a la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela que dicti l'ingrés a presó incondicional com a mesura cautelar per a tots els consellers destituïts que han comparegut aquest dijous, i presó eludible amb una fiança de 50.000 euros per a l'exconseller d'Empresa, Santi Vila. Son Junqueras, Turull, Rull, Bassa, Romeva, Forn, Mundó i Borràs. Ho ha fet en el transcurs de la vista que ha tingut lloc un cp han finalitzat les compareixences, on tots, tret de Vila, han respost únicament les preguntes de la defensa. Lamela ha d'acordar ara si actua d'acord a aquesta petició de la Fiscalia, i també quines actuacions adopta respecte al president Puigdemont i la resta de consellers que es troben a Brussel·les.

12.05 h - Acaben les compareixences dels consellers destituïts a l'Audiència Nacional

Les compareixences dels consellers destituïts que aquest dijous han anat a l'Audiència Nacional han acabat cap a les dotze del migdia. Les declaracions davant de la jutge Carmen Lamela han començat poc abans de les 10 del matí, de manera que han durat unes dues hores. Els últims en declarar han estat Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa i Carles Mundó, mentre que abans ja ho havien fet Jordi Turull, Josep Rull, Meritxell Borràs, Joaquim Forn i Santi Vila. Segons fonts de la Fiscalia i del Govern destituït, tots a excepció de Vila s'han limitat a respondre a les preguntes dels seus advocats. La jutgessa Lamela ha fixat la vista per decidir sobre possibles mesures cautelars un cop acabades les compareixences.

11.52 h - Forcadell i els cinc membres sobiranistes de la mesa surten del Suprem entre crits de 'Llibertat'

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els cinc membres sobiranistes de la mesa han abandonat el Tribunal Suprem entre crits de 'Llibertat' i 'No esteu sols'. Han estat dins l'edifici unes dues hores i mitja i han sortit després que el jutge Pablo Llanera hagi accedit a ajornar les declaracions, tal i com han sol·licitat les seves defenses. Tots hauran de tornar el proper 9 de novembre i, mentrestant -i a petició de la Fiscalia- el Suprem ha acordat que estiguin sota vigilància policial.

A les portes, un nodrit grup de diputats, senadors i càrrecs electes de PDeCAT, ERC, En comú Podem, Podem i la CUP han donat suport als sis investigats. Entre aplaudiments i crits de 'Llibertat', tots sis han abandonat l'edifici judicial en diferents vehicles.

11.34 h - El Suprem acorda vigilància policial per a Forcadell i els membres de la Mesa

El Tribunal Suprem ha ordenat vigilància policial per a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i els cinc membres sobiranistes de la Mesa que estaven citats a declarar aquest dijous arran de la querella de la Fiscalia per rebel·lió, sedició i malversació de fons. La Fiscalia ha demanat aquesta mesura després que el Suprem hagi suspès les declaracions fins el 9 de novembre a petició dels advocats de la defensa. Els lletrats ho han demanat per manca de temps per preparar la defensa i perquè puguin arribar documents dels acords de la Mesa. El jutge ha acceptat ajornar les declaracions només per indefensió.

11.25 h - L'advocat Andreu van den Eynde es desplaça a l'Audiència Nacional

La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela està pendent de l'arribada a la seu d'aquest organisme de l'advocat dels consellers destituïts Oriol Junqueras, Raül Romeva, Carles Mundó i Dolors Bassa, segons informen fonts de l'Audiència Nacional. L'advocat és Andreu van den Eynde, que també representa la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i de la membre de la Mesa Anna Simó, que han estat citades davant del Tribunal Suprem. Segons fonts de la Fiscalia, les vistes per decidir sobre possibles mesures cautelars tindran lloc quan acabin totes les compareixences.

11.02 h - Santi Vila declara durant 45 minuts

La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ja ha donat per concloses les compareixences dels consellers destituïts Turull, Rull, Borràs, Forn i Vila, i té a la sala de declaracions un sisè conseller, segons informen fonts de l'Audiència Nacional. Les mateixes fonts apunten que de tots, el conseller d'Empresa, Santi Vila, és qui ha estat més estona davant Lamela: 45 minuts. La resta de consellers -que tret de Vila comparteixen advocat- només han contestat les preguntes de la defensa

10.47 h - El Suprem suspèn la declaració de la Mesa del Parlament

El Tribunal Suprem ha suspès aquest matí la declaració dels membres de la Mesa del Parlament, a petició dels advocats de la defensa, que ha al·legat que el poc temps amb que es va comunicar la citació ha impossibilitat poder preparar les intervencions. Els membres de la Mesa estan citats, ara, per al proper dijous 9 de novembre.

10.33 h - Els consellers només responen als seus advocats

Fins ara, els consellers destituïts que avui han anat a declarar a l'Audiència Nacional només han respost a les preguntes plantejades pels seus advocats, una estratègia que sembla que seguiran la resta de membres del Govern de Carles Puigdemont. Segons les primeres fonts, l'únic que se saltaria aquesta opció és l'exconseller d'Empresa Santi Vila, que ha comparegut acompanyat de l'advocat Pau Molins -i no Jaume Alonso Cuevillas, com la resta del govern cessat- i no s'ha desplaçat tampoc a l'Audiència en els vehicles de la resta de consellers.

10.25 h - La Fiscalia demanarà l'ordre de detenció internacional per Puigdemont

La Fiscalia demanarà a la jutgessa que emeti una ordre internacional de detenció contra Carles Puigdemont i els quatre membres del seu govern que es troben actualment a Brussel·les, segons avancen diversos mitjans.

10.20 h - Rull, el segon en comparèixer

La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela pren declaració al conseller cessat de Territori i Sostenibilitat Josep Rull. Ho fa després que la compareixença de menys de mitja hora del conseller de Presidència, Jordi Turull, que podria haver contestat només les preguntes del seu advocat.

10.15 h - Turull obre la ronda de declaracions

El conseller de Presidència cessat, Jordi Turull, ha estat el primer membre del govern de Carles Puigdemont que ha comparegut davant la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que l'investiga-juntament a tot el consell de govern- per delictes de rebel·lió, sedició, malversació de fons i connexes. Turull ha comparegut davant Lamela a les 09.50 i segons fonts de l'Audiència Nacional, la jutgessa havia donat per acabada la seva declaració a les 10.15h. Ha arribat a l'Audiència Nacional acompanyat dels consellers cessats Rull, Mundó, Romeva, Turull, Bassa, Forn i Borràs. Prèviament ho havia fet el vicepresident Junqueras, i després d'ells, en solitari i acompanyat del seu advocat, Santi Vila. Lamela no ha concretat encara l'ordre de les declaracions ni se preveu escoltar tots els consellers abans d'adoptar algun tipus de decisió sobre mesures cautelars.

9.48 h - Puigdemont, Comín, Serret, Puig i Ponsatí es queden a Brussel·les

El president Carles Puigdemont i els consellers destituïts Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí són a Brussel·les, i aquest dijous no han viatjat a Madrid per declarar a l'Audiència Nacional, on se'ls acusa de rebel·lió, sedició i malversació de fons públics. Puigdemont i els quatre consellers són, doncs, el grup final de representants del govern destituït que es queden a Brussel·les, segons han confirmat fonts properes a ells.

9.21 h -Forcadell entra a la seu del Tribunal Suprem

La presidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell arriba a la seu del Tribunal Suprem. Ho ha fet en solitari i enmig d'unes fortes mesures de seguretat. Un vehicle escortat per furgonetes de la Policia Nacional s'ha aturat davant d'un dels accessos secundaris del tribunal.

9.14 h - Els membres de la Mesa del Parlament ja són al Suprem

Els membres de la Mesa del Parlament de Catalunya han arribat a primera hora del matí a la seu del Tribunal Suprem, on hauran de prestar declaració. Enmig de la comitiva no hi havia la presidenta de la cambra, Carme Forcadell, que s'espera que arribi en breus moments. Sí que ho han fet, en canvi, Lluís Corominas, Anna Simó, Lluís Guinó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet.

8.56 h - Santi Vila arriba després del grup

Minuts després de l'arribada del gruix de consellers destituïts ho ha fet l'exconseller d'Empresa Santi Vila, que va dimitir hores abans de la declaració d'independència. Per aquest motiu, la fiscalia ha rebaixat la petició de mesures en la seva contra.

Santi Vila, acompanyat pel seu advocat, arribant a l'Audiència Nacional. FOTO: ACN

8.50 h - Romeva, Rull, Turull i Forn arriben al tribunal

A falta d'uns deu minuts per l'hora prevista per l'inici de les declaracions, més membres del govern de Puigdemont han arribat a la seu de l'Audiència Nacional. Entre el grup hi ha els conselleres Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Raül Romeva i Meritxell Bassa. Alguns d'ells a més, ho han fet lluint el tradicional pin de membres del Govern a la solapa de les seves americanes.

Els membres del Govern destituït arribant al tribunal. FOTO: ACN

8.12 h - Oriol Junqueras, el primer en arribar

El primer en entrar al recinte ha estat el líder d'ERC i vicepresident destituït, Oriol Junqueras, que ha arribat a les 8:10 hores del matí. La jutgessa Lamela encara no ha aclarit l'ordre de les compareixences i haurà de determinar també com actua respecte al president Puigdemont i la resta de consellers destituïts que es troben a Brussel·les, i si emet o no una euroordre per a la seva extradició a l'Estat.

8.03 h - El redactor del delicte de rebel·lió critica els arguments de Maza

El catedràtic de dret constitucional Diego López Garrido va ser el redactor del delicte de rebel·lió del nou Codi Penal de 1995 per casos de declaracions d'independència. El catedràtic considera que les querelles interposades pel fiscal general de l'Estat, José Manuel Maza, contra el president Puigdemont i el Govern i contra Forcadell i cinc membres més de la Mesa "no s'ajusten a dret i són forçades perquè no va existir violència". Recorda que, en el debat del nou Codi Penal -a instàncies del PNB- es va introduir una esmena que deixava clar que la rebel·lió només es donava si la declaració d'independència anava acompanya de violència "de manera clara i pública". "Per a la rebel·lió cal un element de violència física i material molt clar que no s'ha donat, la querella està forçada en la seva argumentació i no encaixa en el delicte", ha manifestat. Per això, confia que tant davant el Suprem com en l'Audiència Nacional es rebaixi el tipus delictiu.

{

Els arguments de la fiscalia

De fet, a la interlocutòria per la que accepta la causa, la magistrada dona per bons els arguments de la Fiscalia i assegura que la querella interposada pel Fiscal General de l'Estat, José Manuel Maza, es "basa en fets objectius" que recullen des de la resolució aprovada al Parlament el novembre del 2015 (que marcava l'anomenat full de ruta) fins a la declaració d'independència del 27 d'octubre. Lamela també inclou a la resolució referències a les manifestacions promogudes per ANC i Òmnium, que "actuaven com a braç civil de l'alçament impulsat pels independentistes".

Lamela afirma que a la querella s'exposen "de manera seriosa, racional i lògica" els fets que porten a la fiscalia a fer la qualificació inicial del delicte de rebel·lió. "Tal i com venen relatats els fets a la querella no es pot excloure, en aquest moment, el seu caràcter delictiu ni la intervenció en ells dels querellats", afirma la magistrada.

Apunta també que, tot i les resolucions del TC, el Govern va "continuar impulsant mesures necessàries per a la declaració d'un estat independent en forma de república". Ho van fer, sosté "valent-se de la majoria parlamentària" i amb el suport també "de les associacions independentistes".

6,2 milions de fiança

A més, tal com demanava la Fiscalia, Lamela va donar a tots els membres del govern de Puigdemont tres dies perquè dipositin, de manera solidària, una fiança de 6.207.450 euros, la mateixa quantitat que sol·licitava la fiscalia. Si no aporten els diners, es procedirà a embargar-los els béns. Segons la jutgessa "són tals la gravetat i la complexitat dels fets aparentment delictius en el present procés que ara s'inicia, i com que el judici oral no es troba en absolut proper, que això justifica l'assegurament de les responsabilitats sobre les quals recauen les sospites", recull la interlocutòria. Per això, justifica la petició de la fiança de 6,2 MEUR. "Ha de considerar-se raonable i prudent adoptar mesures cautelars que assegurin les responsabilitats pecuniàries que puguin finalment decretar-se en la present causa", justifica.