Carles Puigdemont, president destituït de la Generalitat de Catalunya per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, i els quatre exconsellers que romanen amb ell a Brussel·les des de dilluns passat, 30 d'octubre, van quedar ahir en llibertat condicional després que un jutge belga els prengués declaració durant cinc hores ahir a la tarda a la capital del país.

La disposició del jutge decreta llibertat amb mesures cautelars per a Puigdemont, Meritxell Ser-ret, Toni Comín, Lluís Puig i Clara Ponsantí, que hauran de romandre a Brussel·les mentre duri el procediment. A més, als encausats se'ls va retirar el passaport i se'ls ha obligat a comunicar al jutge on s'allotjaran.

Fonts de Fiscalia van afirmar a Brussel·les que la decisió va ser comunicada de seguida als detinguts, tot i que al tancament d'aquesta edició encara no s'havia difós cap comunicat oficial.

El jutge tenia tres opcions: rebutjar gestionar l'euroordre emesa per l'Audiència Nacional, acceptar tramitar-la i mantenir detinguts els cinc polítics catalans o, fins i tot processant-la, deixar-los en llibertat condicional. Finalment, va decantar-se per la llibertat amb mesures cautelars.

El magistrat tenia fins a les 9.17 hores d'avui per prendre una decisió, just en el minut en què s'acabava el termini legal de 24 hores des que Puigdemont i la resta de l'equip del Govern que roman a Bèlgica van entregar-se a la comissaria federal de Brussel·les a primera hora d'ahir. L'entrega va pactar-se abans-d'ahir a la tarda amb la policia belga.

Després d'acordar la llibertat condicional dels membres cessats del Govern, les corts belgues tenen ara 15 dies per analitzar l'euroordre emesa per la jutge de l'Audiència Nacional espanyola Carmen Lamela. Tot el procés judicial es podria perllongar més d'un mes i mig, de manera que Puigdemont romandrà a Bèlgica durant tota la campanya electoral del 21-D.

Reaccions a la xarxa

La difusió de la notícia va provocar diverses reaccions a les xarxes socials. El diputat d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, va publicar el següent missatge a Twitter: «Lamela ordena prisión provisional a Bélgica». Per la seva banda, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, va celebrar la decisió del jutge belga en un tuit poc després que es fes pública la notícia: «Justícia justa!».

S'obre ara un període d'incertesa pel que fa a les relacions diplomàtiques entre els governs espanyol i belga.