Les autoritats de control nuclear franceses consideren que l'origen dels elevats nivells de radiació detectats a l'aire en diversos països del continent europeu entre final del mes de setembre passat i principi d'octubre se situa a Rússia, en un punt indeterminat entre els rius Volga i Ural.

Les conclusions de l'Institut de Radioprotecció i Seguretat Nuclear (IRSN) francès establertes arran dels nivells de ruteni-106 detectats en diverses estacions de mesurament i també de les dades meteorològiques estimen aquest punt com a font de l'origen del núvol radioactiu.

L'episodi va afectar «la majoria de països europeus» entre els dies 27 de setembre i 13 d'octubre, encara que en el cas de França la seva concentració «no té conseqüències ni per a la salut humana ni per al medi ambient».

A partir de les simulacions realitzades, els investigadors francesos han determinat que l'origen d'aquesta fuita radioactiva se situa a la zona de Rússia compresa entre els rius Volga i Ural però sense poder establir un lloc concret.

L'IRSN va establir també que la radiació detectada a l'aire té un caràcter accidental i va tenir lloc en l'última setmana del setembre passat, segons les seves estimacions.

Els científics francesos van establir també que, en cas d'haver-se detectat al seu país les concentracions de ruteni-106 estimades a la zona del focus entre el Volga i l'Ural, s'haurien adoptat mesures d'allunyament de la població de diversos quilòmetres des del punt d'emissió de la radiació.

A més, les seves dades mostren que es van superar en aquesta zona els nivells màxims de concentració d'aquest producte radioactiu que afecten els aliments produïts a la mateixa.

Malgrat això, l'IRNS va considerar que la probabilitat que els productes importats a França d'aquesta regió estiguin contaminats és «extremadament feble» i que també ho és el risc sanitari derivat del seu consum, pel que ha descartat fer-ne controls sistemàtics.