El Govern considera que amb el desenvolupament de les mesures en aplicació de l'article 155 de la Constitució i amb declaracions com la de la presidenta del Parlament, Carmen Forcadell, davant el Tribunal Suprem, es constata que «la tornada a l'ordre constitucional comença a ser una realitat» a Catalunya.

És el que va assegurar el ministre d'Educació i portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, en la conferència de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell de Ministres, celebrada ahir, a la qual va seguir una altra sessió extraordinària per adoptar decisions de tràmit davant les eleccions catalanes del proper 21 de desembre.

Méndez de Vigo va recordar en la seva intervenció inicial que els membres de la mesa del Parlament van acatar dijous la legalitat en la seva compareixença davant el Tribunal Suprem i va subratllar que això va ser tingut en compte pel jutge a l'hora d'adoptar mesures cautelars.

En ser investigats, va recalcar que tenen el deure d'acudir al jutge i respondre les seves preguntes, tal com van fer ahir i a diferència dels membres del Govern de Catalunya (Carles Puigdemont, Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig) «que han fugit d'Espanya i han eludit l'acció de la Justícia» o dels que es troben a la presó.

Situació «quotidiana»

Va afegir que li sembla «molt bé» la declaració de Forcadell i altres membres de la mesa de la cambra autonòmica consistent a dir que no faran res ni en el present ni el futur que suposi una violació de l'ordre constitucional.

Restaurar aquest ordre va recordar que era l'objectiu de l'aplicació del 155. «I estem veient en la quotidianitat, en la normalitat de la situació a Catalunya i també en les declaracions de dirigents secessionistes com la tornada a l'ordre constitucional comença a ser una realitat», va subratllar.

Amb tot, va puntualitzar que «és clar» que els presumptes delictes pels quals estan sent investigats els membres de la mesa del Parlament «segueixen aquí».

Íñigo Méndez de Vigo es va referir a l'actitud de l'expresident de la Generalitat Carles Puigdemont, que continua a la ciutat de Brussel·les, i va assenyalar que «cada vegada parla amb un to més agre i més alt i cada vegada amb menys ressò».