Amb les restriccions als viatges a Cuba i als negocis amb firmes vinculades a les Forces Armades, els EUA busquen castigar la cúpula militar del país, que controla bona part del sector turístic, encara que aquestes sancions seran més nocives per als emprenedors del sector privat, que Donald Trump diu que protegeix. Les mesures, que han entrat en vigor aquesta setmana, suposen la fi dels negocis des dels EUA amb el conglomerat Gaesa, propietari de Gaviota (principal grup turístic amb 83 hotels, que representen gairebé la meitat de les 65.000 habitacions que hi ha a l'illa), i Cimex, que posseeix la major xarxa de botigues minoristes i controla al voltant del 10% de l'intercanvi comercial de Cuba.

Des de fa un any aquesta empresa té el comandament d'Habaguanex, l'empresa estatal propietària dels hotels, comerços i restaurants de l'Havana Vella, centre històric de la capital cubana, el lloc de l'illa pel qual passen més turistes.

«Gaesa té un pes important, sobretot en el turisme, però el 70% de l'economia cubana se sustenta en sectors fora del seu control, com el sucrer, el níquel, la producció de rom i tabac, la biotecnologia i l'explotació de petroli», va explicar Juan Triana, del Centre d'Estudis de l'Economia Cubana.

Hi ha poca transparència a Cuba sobre la magnitud de Gaesa, els tentacles de la qual arriben també a la Zona Especial de Desenvolupament del Mariel, projecte estrella de Cuba per atreure capital estranger, i entitats del sector de defensa i seguretat, amb les quals les empreses nord-americanes tampoc podran fer negocis.

Gaesa és també propietària d'una mínima part d'Etecsa, el monopoli estatal de les telecomunicacions, encara que aquesta firma no es troba a la «llista negra» d'empreses cubanes publicada pel govern nord-americà.

El conglomerat va néixer modestament els anys 80 i va experimentar un fort creixement quan Raúl Castro va arribar a la Presidència del país i va posar en mans de militars de la seva confiança nombroses empreses estatals, que, segons empresaris estrangers amb negocis a Cuba, són ara les més serioses i eficients. No en va, el president de Gaesa és el general de brigada Luis Alberto López Calleja, que va ser gendre del mandatari.

Malgrat les restriccions dels EUA, Triana va assegurar que els negocis de Gaesa no patiran gaire, ja que els intercanvis amb empreses dels EUA són «gairebé insignificants». Sí que es veuran ressentits els seus hotels, que ja no podran allotjar nord-americans, tot i que aquests sí que es podran allotjar en altres cadenes estatals com Cubanacán o Gran Caribe, que no pertanyen a Gaesa.

No obstant això, la pitjor part de l'impacte de les noves sancions dels EUA se l'emportarà el poble cubà, en particular el més de mig milió d'emprenedors de l'incipient sector privat, que indirectament dóna feina al voltant del 25% de la força laboral.

Segons Triana, la posició dels EUA és «absolutament hipòcrita, ximple i ingènua», en afirmar que el seu objectiu és «encoratjar el Govern a avançar en la llibertat política i econòmica per al poble cubà». «Si dificulta els viatges de nord-americans, els que patiran són els petits emprenedors que tenen restaurants o cases de renda i que viuen fonamentalment del turisme», va explicar Triana.

Dotze categories

Encara que manté les dotze categories que permeten als nord-americans viatjar a Cuba -el turisme lliure segueix vetat-, l'administració Trump ha eliminat els viatges individuals dins de la categoria «poble a poble», que eren els més nombrosos per ser més barats i requerir menys tràmits. Ara només podran visitar Cuba en viatges en grup organitzats per agències sota els requisits que imposen els EUA.

Malgrat Trump, els EUA són avui el segon mercat emissor de visitants a Cuba: l'any passat van visitar l'illa uns 285.000 i aquest any arribaran als 400.000, segons agències de viatges nord-ame- ricanes. «Tot i la retòrica de Washington, no hem notat una davallada de la demanda. Molts americans segueixen intrigats per conèixer la rica cultura i història de Cuba i encara poden viatjar emparats en altres categories», va assenyalar Collin Laverty, president de Cuba Educational Travel, agència que organitza viatges legals a l'illa.