El Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) espanyol ha confirmat a Efe que va tenir contactes amb l'imam de Ripoll, Abdelbaki Es Satty, líder de la cèl·lula gihadista que va atemptar a Barcelona i Cambrils l'agost passat, quan va ser a la presó a Castelló el 2014.

El diari El País ha publicat que Es Satty va ser confident del CNI almenys durant la seva estada a la presó de Castelló (2010-2014). Fonts oficials del CNI han admès que va mantenir aquests contactes de la mateixa manera que els van tenir altres cossos i forces de seguretat de l'Estat, dins dels protocols habituals d'actuació.

L'imam estava complint una condemna a la presó de Castelló el 2014 per delictes relacionats amb el narcotràfic i llavors es va relacionar amb possibles vincles amb gihadistes. Per això, els serveis secrets van entrar en contacte amb l'imam, que va entrar a la presó de Castelló el 2010 i la va abandonar el 2014.

No obstant això, les mateixes fonts dels serveis secrets no han volgut afegir cap detall més sobre aquesta qüestió perquè la llei ho impedeix.

En aquest sentit, el portaveu del Govern, Íñigo Méndez de Vigo, preguntat per aquest tema en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, va declarar que el Govern no en comenta res ja que es tracta d'un assumpte que està sota investigació judicial i sota secret de sumari.

Seguiment suspès

L'imam de Ripoll mort en l'explosió d'Alcanar relacionada amb els gihadistes dels atemptats de Catalunya va ser sotmès a un seguiment durant la seva estada a la presó -fins al 2012- després del qual es va concloure que no estava radicalitzat en aquell moment.

Abdelbaki És Satty va ser condemnat per sentència ferma el febrer del 2012 pel Jutjat Penal número 2 de Ceuta a quatre anys de presó per un delicte de tràfic de drogues que va cometre l'1 de gener del 2010.

L'imam de Ripoll, considerat el capitost de la cèl·lula que va perpetrar els atemptats de Barcelona i Cambrils (Tarragona), va complir condemna a la presó de Castelló, de la qual va sortir el 5 de gener del 2012. El 2015, el titular del Jutjat del Contenciós-Administratiu número 2 de Castelló va revocar una ordre d'extradició d'Es Satty per la seva «evident arrelament laboral i esforços per integrar-se a Espanya».

Que comparegui Soraya

El PDeCAT ha demanat la compareixença de la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, al Congrés perquè expliqui els contactes que va mantenir el CNI amb l'imam de Ripoll.

Demana que com a màxima responsable dels serveis secrets informi «si es van destinar fons públics per finançar el cervell dels atemptats de Barcelona i Cambrils del mes d'agost passat».

Jordi Xuclà ha justificat aquesta petició de compareixença per «demanar informació i poder avaluar si ens trobem davant d'un cas que en qualsevol país suposaria la dimissió dels responsables polítics».