Ucraïna ha qualificat la recent visita del president rus, Vladímir Putin, a la península de Crimea com una mostra de "menyspreu cínic i demostratiu" cap a la seva sobirania i a les normes del dret internacional.

El Ministeri d'Afers Exteriors ucraïnès ha enviat a Moscou una nota de protesta després que Putin viatgés el cap de setmana a Crimea, annexionada il·legalment per Rússia en 2014, per inaugurar un monument en honor al tsar rus Alexandre III.

"Ucraïna considera aquesta visita com una violació flagrant de la sobirania i integritat territorial del país, una mostra de menyspreu cínic i demostratiu de Rússia cap a les normes universalment reconegudes en el dret internacional", assenyala el comunicat.

Kíev ha posat èmfasi que la República Autònoma de Crimea i la ciutat de Sebastopol, a les que anomena territoris "temporalment ocupats", segueixen sent una part integral d'Ucraïna.

Ha recordat també que la comunitat internacional ha rebutjat les accions il·legals de la Federació Russa en la annexionada península.

"Això és un fet reconegut pel món sencer mitjançant l'aprovació de resolucions per part de l'ONU, el Consell d'Europa, l'OSCE i altres organitzacions internacionals, així com la imposició de sancions contra l'Estat ocupant", ha afegit.

La península de Crimea, situada al sud d'Ucraïna, es troba de facto sota control de Moscou des de març de 2014, després de la celebració d'un referèndum no reconegut pel Govern de Kíev ni per la comunitat internacional.