La jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela ja ha remès al magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena l’informe per al traspàs de les causes que segueix contra el govern de Carles Puigdemont i contra els presidents de l’ANC i Òmnium, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, així com el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

La magistrada compleix d’aquesta manera la petició que li havia enviat el propi Llarena, que podria decidir en els pròxims dies si acumula les causes amb la que segueix ja contra els sis membres de la Mesa del Parlament.

L’Audiència Nacional preveu fer públic el contingut de l’informe aquest dimarts, un cop s’hagi notificat a les parts. La Fiscalia ja ha avançat que preveu presentar un escrit on s’oposarà a aquesta acumulació de causes al Tribunal Suprem. Paral·lelament, la jutgessa ja ha rebut tots els recursos dels consellers de la Generalitat empresonats contra la seva decisió de dictar presó incondicional.

El traspàs del cas al Suprem coincideix amb les tasques del relleu del Fiscal General de l’Estat, José Manuel Maza, que de moment serà substituït pel Tinent Fiscal, Luis Navajas, que segons ha transcendit dóna suport al criteri que havia seguit el seu predecessor a l’hora d’acusar el govern de Puigdemont, els ‘Jordis’ i la Mesa del Parlament de delictes de rebel·lió i sedició. El govern espanyol podria proposar aquest mateix divendres a la reunió del Consell de Ministres un candidat a la successió.

La jutgessa Lamela va rebutjar aquest dilluns l’escrit de la Fiscalia respecte a l’acumulació de causes adduint que el Ministeri Fiscal l’havia de presentar davant el Tribunal Suprem, i no l’Audiència Nacional, perquè és el magistrat Llanera qui demana els informes. En canvi, ha rebut els de les defenses, que són l’acumulació de causes. Cal veure ara si al seu informe Lamela intenta retenir alguna de les causes a l’Audiència Nacional adduint que es tracta de sumaris diferents, el dels ‘Jordis i Trapero, d’una banda, i el dels consellers, de l’altra.

Els recursos que li han fet arribar les defenses dels consellers empresonats recorden que el Govern no va seguir actuant després de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució, i en major o menor grau acaten l’aplicació d’aquest article i la convocatòria d’eleccions. Els del vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i els consellers Romeva, Bassa i Mundó van en aquesta mateixa direcció, tot i que en aquest cas eviten dir si acaten l’aplicació de l’article 155.