Robert Mugabe va dimitir ahir com a cap d'Estat de Zimbabue després de 37 anys al poder, segons va anunciar ahir el president de la cambra baixa del país, Jacob Mudenda, mentre el Parlament debatia una moció de censura contra ell.

Mudenda va interrompre la sessió conjunta de l'Assemblea Nacional i el Senat per llegir la carta de dimissió, amb efectes immediats, de Mugabe com a president i va anunciar que avui es nomenarà un nou mandatari. Si no hagués dimitit, les càmeres es disposaven a aprovar una moció de censura impulsada pel partit de Mugabe, la Unió Nacional Africana de Zimbàbue-Front Patriòtic (ZANU-PF), que disposa de majoria a les dues sales, i que tenia el suport de la principal formació de l'oposició, el Moviment pel Canvi Democràtic (MDC-T).

Mugabe semblava resistir-se a abandonar el càrrec que ostentava des del 1987, encara que governava com a primer ministre des del 1980, malgrat que els militars havien pres el control del país la nit de dimarts a dimecres de la setmana passada. El detonant de l'alçament militar va ser la destitució del vicepresident Emmerson Mnangagwa el dia 6 passat, forçada per la facció del partit governant afí a les ambicions de la primera dama, Grace Mugabe, de convertir-se en la successora del seu marit en el poder.

Des de llavors, la ZANU-PF, cofundada per Mugabe, va destituir el veterà líder, de 93 anys, com a número u de la formació i el va substituir per Mnangagwa, a més d'expulsar Grace Mugabe i els seus aliats. Malgrat el rebuig popular i del seu partit, Mugabe no va dimitir ni quan la ZANU-PF li va donar un ultimàtum que va expirar ahir a les 12.00 hora local (10.00 GMT).

Per la seva banda, els ciutadans de Zimbàbue van rebre amb un esclat d'eufòria la decisió de Mugabe. Crits d'alegria i botzines de cotxe van inundar la capital, mentre la gent s'abraçava espontàniament al carrer. Banderes de Zimbàbue i crits de «descansi en pau, descansi en pau» acompanyaven balls i càntics, mentre el sol es ponia sobre la capital.

Altres imatges mostraven infants enfilats en tancs tot ballant al so de la música que ressonava als carrers de la capital del país, Harare. Molts celebraven la intervenció de l'exèrcit, que va accelerar la caiguda de Mugabe: entre la multitud, un jove portava una samarreta de l'equip de futbol anglès Arsenal el dorsal de la qual no corresponia a cap jugador famós sinó al cap de l'exèrcit, Constantine Chiwenga.