La Fiscalia General de l'Estat estava ahir de dol absolut. Convertida en capella ardent per acomiadar el traspassat fiscal José Manuel Maza, el jurista que va interposar querelles per rebel·lió, sedició i malversació de fons contra el president destituït Carles Puigdemont i vuit exconselleres, que va actuar contra la mesa del Parlament i que va morir dissabte a l'Argentina com a conseqüència d'una infecció renal que va derivar en infecció generalitzada.

El rei Felip VI, el president del Govern, Mariano Rajoy, i diversos ministres, així com el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i el de Cs, Albert Rivera, són algunes de les autoritats que van anar a la seu de la Fiscalia per retre un últim homenatge a una personalitat vista com un repressor per l'independentisme català.

«Excel·lent jurista»

El president del Govern central, Mariano Rajoy, va donar «l'últim adeu» a Maza recordant que era un «excel·lent jurista» que va saber conèixer «la realitat en la qual es movia». El president Rajoy va destacar «l'enorme pèrdua» que suposa la defunció del fiscal general. «A més a més de ser un excel·lent jurista, era una persona recta, justa, equilibrada, assenyada i coneixedora de la realitat en què es movia», va destacar Rajoy sobre Maza.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va reconèixer el fiscal com «una persona que va servir l'Estat com a gran jurista que era», amb independència de les discrepàncies que els socialistes van tenir amb ell en l'acció com a fiscal. El líder del PSOE va mostrar el seu reconeixement a la figura del fiscal general «en el terreny polític i institucional».

De la seva banda, Albert Rivera va expressar «respecte i reconeixement» a Manuel Maza, de qui va destacar que va saber prendre decisions que no eren fàcils «en moments molt difícils», en al·lusió a la querella contra la mesa i el Govern de Catalunya. El líder de Ciutadans també es va referir a Maza com «un bon jurista, una persona d'Estat i un servidor públic» al qual va tocar «sofrir i aguantar pressions» en la seva lluita contra el terrorisme, la corrupció i també contra l'independentisme.