L'ABaC del xef Jordi Cruz va fer, ahir, bons els pronòstics i ja forma part del selecte grup de triestrellats per la guia Michelin. En una gala celebrada ahir, dimecres, a Santa Cruz de Tenerife el restaurant que el xef manresà té a Barcelona va obtenir finalment la seva tercera estrella.

Amb la distinció aconseguida ahir, la màxima que atorga la prestigiosa guia vermella, el xef manresà té ja quatre estrelles, ja que a les de l'ABaC cal sumar-hi l'estrella de l'Angle, que també dirigeix, i que també es troba a la capital catalana.

A part de la tercera estrella per a l'ABaC, Catalunya va sumar també dos nous restaurants distingits amb dues estrelles, el Dos Cielos -dels germans Sergio i Javier Torres- i el Disfrutar, dels excaps de cuina del Bulli Eduard Xatruch, Oriol Castro i Mateu Casañas. La nova proposta del xef Albert Adrià, l'Enigma del grup El Barri, es va estrenar amb la primera estrella de la prestigiosa guia vermella, així com el restaurant del Castell de Peralada i el Caelis del popular Romain Fornell, ara des de la nova ubicació a l'OHLA Hotel després de deixar el Palace. Catalunya només en perd una, la del Céleri de Xavier Pellicer per tancament. I a la Catalunya Central, els restaurants es mantenen sense canvis. Així, continuen tenint una estrella L'Ó, de Món Sant Benet; Els Casals, de Sagàs; L'Estany Clar, de Cercs; la Fonda Sala d'Olost i també Can Jubany de Calldetenes, dirigit pel bagenc Nando Jubany.

D'altra banda, la guia Michelin per a Espanya i Portugal 2018 va coronar també un nou restaurant de tres estrelles, Aponiente, al Puerto de Santa María, del xef Ángel León. Els nous establiments triestrellats se sumen a El Celler de Can Roca, comandat pels germans Roca, el Sant Pau de Carme Ruscalleda, el de Quique Dacosta, el Martín Berasategui, el Lasarte, el DiverXo, l'Azurmendi, l'Arzak i l'Akelare, que ja estaven distingits amb tres estrelles.

Pel que fa a les dues estrelles, 25 establiments de l'Estat tenen aquesta distinció, a la qual han accedit per primera vegada els barcelonins Dos Cielos dels germans Torres i el Disfrutar, de l'escola Bulli. Hi entren també per primera vegada el restaurant Cabaña Buenavista del Palmar a Múrcia; i el madrileny Coque.