La jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela va remetre ahir el seu informe al Tribunal Suprem a favor que sigui aquest últim tribunal qui es quedi amb totes les causes sobre el «procés». En el document, Lamela desgrana nou «resultats il·legals» que, segons el seu parer, s'han produït durant el «procés» independentista català, des de la creació de les lleis, passant per la seva aprovació al Parlament, les diferents manifestacions i concentracions o bé el referèndum de l'1 d'octubre.

Marc legislatiu

La primera actuació il·legal que esmenta la magistrada de l'Audiència és l'aprovació d'un «marc legislatiu inconstitucional» per celebrar la consulta i declarar la independència. Es va fer, diu, incloent en els ordres del dia del Parlament de Catalunya propostes «manifestament il·legals» i desobeint una i altra vegada els «successius i contundents requeriments» del Constitucional.

Convocatòria de l'1-O

La «convocatòria il·legal d'un referèndum il·legal» és el segon acte fora de la llei que descriu Lamela. Es va fer, una vegada més, «ignorant els pronunciaments i requeriments del TC» i per a això es van usar «recursos humans i econòmics públics suficients».

Desobediència al TC

Aquesta conculcació dels mandats del Constitucional contra un «marc legislatiu paral·lel» i la celebració del referèndum va ser «reiterada», diu Lamela.

Creació d'un nou Estat

La magistrada veu una altra il·legalitat en la «posada en marxa de treballs encaminats a la creació de les bases de les estructures del «nou Estat» a Catalunya.

Ús dels Mossos d'Esquadra

El cos de la policia de Catalunya es va utilitzar «al servei dels interessos secessionistes, tant en els actes sediciosos com en la celebració del referèndum il·legal». Esmenta en aquest apartat «l'espionatge» que van fer els Mossos a membres de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, així com les tasques de «vigilància i contravigilància» per part dels agents catalans a favor de polítics que estaven sent investigats judicialment.

Propaganda

Una altra actuació presumptament il·legal, segons considera en l'informe la magistada de l'Audiència Nacional, són els «plans de comunicació i propaganda de suport al moviment secessionista dins de Catalunya i a l'estranger».

Recursos tecnològics

El Govern de la Generalitat que va ser destituït en virtut de l'article 155 de la Constitució va usar aquests recursos tant per donar suport a la celebració de l'1 d'octubre com per desenvolupar projectes per a la nova república independent, cosa que constituiria la setena il·legalitat.

Mobilitzacions populars

La jutgessa Lamela veu il·legal el «desplegament d'un moviment popular» perquè, a més de legítimes mobilitzacions, es van produir «autèntics actes sediciosos», com el setge a la Conselleria d'Economia del 20 de setembre.

Ús de diners públics

El desviament de fons públics per a totes les activitats esmentades és el novè i últim acte il·legal que esmenta Carmen Lamela en el seu informe al Suprem.

«La confluència estratègica de totes aquestes activitats, perfectament sincronitzada d'acord amb el pla de l'organització criminal, va ser el que en suma va permetre la celebració del referèndum il·legal el dia 1 d'octubre i l'ulterior declaració d'independència aprovada al Parlament de Catalunya el 27 d'octubre passat», acaba relatant la jutge Carmen Lamela sobre aquests nou punts.