La defensa d'un dels cinc imputats en el judici per la violació grupal en els Sanfermines del 2016 ha retirat l'informe encarregat a uns detectius privats sobre el comportament de la jove en xarxes socials, que, amb gran polèmica social, havia estat admès com a prova documental.

En la novena sessió del judici que se celebra a l'Audiència de Navarra, l'advocat del militar processat, Juan Canales, va retirar l'informe que contenia un seguiment a les xarxes socials de la denunciant i al qual es va incorporar després una fotografia, que sí que es manté en la causa. A la fotografia es veu una samarreta amb la frase «Facis el que facis, treu-te les calces», popularitzada per una concursant d'un programa televisiu. I sobre aquesta fotografia van parlar ahir, en la declaració per videoconferència com a testimonis de les defenses, dos detectius, els que van qualificar de «perfecta i completament legítima» la forma en què la van obtenir de la xarxa social Instagram, segons un dels advocats dels processats, Agustín Martínez Becerra.

L'informe ara retirat va provocar crítiques d'associacions feministes, col·lectius socials i dirigents polítics, que van censurar que es qüestionés la seva conducta després de denunciar l'agressió.

Ahir també va testificar la policia municipal que va prendre declaració a la dona -que en el moment dels fets tenia 18 anys. Va dir que la jove «sabia que l'estaven gravant» i «no ho va fer constar a la denúncia». Per al lletrat d'un altre dels imputats, Jesús Pérez, saber de l'existència d'aquest enregistrament va poder ser la causa que decidís presentar una denúncia. El mateix advocat, que representa un guàrdia civil, va demanar ahir la nul·litat del procediment per considerar que el seu client ha vist vulnerat el seu dret a la presència en el plet durant la fase d'instrucció, segons va informar l'acusació particular, que no va donar més detalls.

També ahir va testificar un conegut que va parlar per telèfon amb la jove madrilenya minuts abans dels fets, però que no va servir a les defenses per reforçar la seva tesi de la relació consentida -segons un dels acusats, la denunciant va afirmar que s'atrevia a mantenir relacions «amb dos» i «amb cinc».

El testimoni va dir que no recordava que la dona li hagués comentat res que estava amb cinc joves ni tampoc sobre mantenir relacions sexuals.