El judici als cinc joves acusats de violar una noia durant els Sanfermines del 2016 va quedar ahir vist per a sentència després de la presentació de les conclusions finals dels advocats defensors, que demanen l'absolució dels seus clients al·ludint a «proves viciades» i «pressions mediàtiques».

Els tres advocats defensors que ahir van intervenir en l'última sessió del judici van insistir que no hi ha proves que contradiguin la versió dels cinc acusats que les relacions sexuals van ser consentides, de manera que van defensar la seva innocència, com els propis joves van proclamar en exercir el seu dret a l'última paraula.

L'advocat Agustín Martínez Becerra, defensor de tres dels cinc acusats, tots ells andalusos, va negar ahir els càrrecs sustentats en unes proves al seu parer «viciades d'origen». La seva va ser la primera intervenció de l'última sessió del judici i en ella va repetir les declaracions de la mateixa denunciant en què va admetre que, pel seu comportament, els acusats van poder entendre «que sí o que no» havia consentit les relacions sexuals. «No són model de res», fins i tot «imbècils» en alguns aspectes, «simples» i «primaris» amb el futbol o les relacions sexuals, «com més millor», però són «treballadors» i «bons fills» i «s'està destruint «la seva imatge i el seu nom sense que hagin comès el delicte», va assegurar.

Jesús Pérez, advocat del guàrdia civil acusat, va afirmar que la declaració de la víctima va estar «influenciada per tercers» i «instrumentalitzada». Pérez va sostenir que va comunicar al tribunal abans que se celebrés el judici que «la pressió mediàtica podia influir en els testimonis» i «això és el que va succeir». Per tant, va posar en dubte l'objectivitat de l'informe de la Policia Foral sobre els vídeos gravats pels acusats i el realitzat per les psicòlogues del jutjat, que acreditava l'existència d'estrès posttraumàtic en la jove. Va defensar no obstant l'informe psicològic realitzat pel perit de la defensa que, segons va dir, indica que la denunciant «exagerava els símptomes de depressió i ansietat» i havia «trets histriònics» en ella.

L'advocat Manuel Canales, defensor del militar processat, va proclamar la innocència del seu client i va assegurar que la jove madrilenya va presentar denúncia pel «pànic» que va sentir en pensar que s'havien gravat les relacions sexuals amb el seu mòbil.

Canales va subratllar que la noia «no volia denunciar, es va veure forçada per les circumstàncies» i necessitava «buscar una solució, una sortida» si els enregistraments estaven al mòbil, que va pujar les imatges a internet automàticament.