El ministre d'Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo, va ordenar ahir que es compleixi la sentència que estableix que la Generalitat ha de retornar 44 peces del patrimoni històric i artístic del Monestir de Sixena, a la província d'Osca.

Segons fonts del ministeri, Méndez de Vigo, que des de l'aplicació de l'article 155 va assumir les competències del departament català de Cultura per la suspensó de l'autogovern, va rebre ahir el requeriment del Jutjat de Primera Instància i Instrucció 1 d'Osca.

El ministre va contestar que procedirà a «sol·licitar immediatament» la informació se li requereix respecte a la «ubicació exacta» de totes i cadascuna de les peces pendents de lliurament.

Méndez de Vigo demanarà també informació sobre la data en què es procedirà al lliurament dels béns, i els mitjans pels quals es farà efectiva: «Tan d'hora com es rebi resposta a l'esmentada sol·licitud d'informació es procedirà a traslladar-la a aquest jutjat». El jutge va sol·licitar recentment al ministre de Cultura que possibilités la devolució de 44 peces del patrimoni del Monestir de Sixena que són a Catalunya. Divendres, després de la reunió del Consell de Ministres, Méndez de Vigo va explicar que no havia rebut la providència del 15 de novembre enviada pel jutge d'Osca, que ahir va arribar al ministeri. En la seva resposta al jutjat, el titular de Cultura va recordar que qualsevol actuació està delimitada per l'acord del Ple del Senat, per la qual cosa va assumir les competències de la conselleria de Cultura.

Crítiques pel trasllat

Lluís Puig, conseller de Cultura destituït pel govern espanyol, va lamentar la decisió del ministre de Cultura. «Un pont més trencat. Així volen restablir el diàleg?», va escriure en un missatge a la xarxa social Twitter. En aquest sentit, també va retre a l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, el suport dels socialistes a l'aplicació del 155 i li ha preguntat si continua sent l'article que volen. Així mateix, el va acusar d'estar incomplint la legislació catalana, tot i els esforços de la Diputació de Lleida, el Departament de Cultura i el Bisbat de Lleida com a part del Museu de Lleida, que creu que han fet els «impossibles» per evitar el retorn dels béns en conflicte.

Per la seva banda, Ros, va demanar a Méndez de Vigo que no executi la sentència que ordena el lliurament de les obres d'art del Monestir de Sixena que hi ha al Museu de Lleida i que apliqui «el criteri de prudència». Ros recorda al ministre que la sentència està recorreguda pel Consorci del Museu de Lleida, «que és qui està garantint la integritat de la col·lecció i la cura de les obres d'art». Així mateix, el paer en cap ha demanat la convocatòria d'una reunió urgent del Consorci per abordar aquesta situació.