Diversos agents dels Mossos d'Esquadra investigats per suposada passivitat l'1-O van al·legar al jutge que la cúpula els «va deixar venuts», ja que van acudir en parelles a punts de votació plens de gent, sense suport d'unitats d'ordre públic, sense cintes per precintar, ni vehicles per endur-se les urnes. Segons fonts judicials, així ho sostenen diversos agents que van declarar a diferents jutjats que investiguen la suposada passivitat del cos a l'hora de complir les ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per impedir el referèndum de l'1-O, suspès pel Tribunal Constitucional.

En les compareixences com a investigats, els mossos van detallar que en les reunions sobre el dispositiu de l'1-O els comandaments es van limitar a transmetre'ls les directrius del TSJC i l'ordre interna redactada per l'aleshores major Josep Lluis Trapero, que ordenava precintar col·legis i retirar urnes, garantint el principi de proporcionalitat policial. Segons les fonts, els agents van acudir per parelles als punts de votació, vestits d'uniforme, i quan van arribar es van trobar en molts casos que hi havia entre 50 i 200 persones protegint el col·legi.

Sense enviar reforços

Quan van descriure la situació a la sala de comandament, els seus superiors es van limitar a respondre'ls amb un «rebut» i no els van enviar reforços de les unitats d'ordre públic (Brimo i Arro) dels Mossos d'Esquadra, ni els van avisar que hi anirien la Policia Nacional i la Guàrdia Civil. Segons informava ahir el Mundo, alguns dels agents van al·legar davant del jutge: «Anàvem en parelles amb l'uniforme i la gorra davant centenars de persones. Així, o ets Rambo o no pares les votacions». A més, en les declaracions davant del jutge, alguns agents també van posar de relleu que van haver d'estar tot el dia drets davant del punt de votació, sense poder intervenir, ja que van ser enviats sense cintes per precintar ni vehicle de suport per transportar les urnes que havien de requisar. De fet, segons les fonts, alguns van assegurar en seu judicial que el dispositiu no estava dissenyat per evitar la votació.

Les investigacions obertes a diferents jutjats transcorren de forma paral·lela a la causa oberta per la jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela, que manté imputat per sedició Trapero, per la passivitat dels Mossos el 20-S.