El magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena no preveu resoldre fins dilluns si deixa en llibertat Junqueras, els set consellers destituïts, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Per la seva banda, la fiscalia ha mantingut la petició de presó incondicional per a Oriol Junqueras, els set consellers destituïts, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El ministeri públic sol·licita que es mantingui, doncs, la mesura cautelar dictada per l'Audiència Nacional "davant la gravetat dels fets investigats". En l'informe de la fiscalia, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno han individualitzat les responsabilitats de cadascun d'ells.

Els primers en declarar han estat Junqueras i els consellers destituïts d'ERC que només han respost les preguntes de la defensa, tal i com estava previst. De fet, tots ells compareixen a petició dels seus lletrats, que volen que es revisi les causes per les quals l'Audiència Nacional els va enviar a la presó. Per això, recau en els advocats el pes de les declaracions. La diputada republicana Ester Capella ha confirmat que els diners estan a punt en cas que el jutge dicti presó sota fiança i que provenen de la caixa de solidaritat.

No tots responen a la fiscalia

Els fiscals presents a les compareixences han estat Consuelo Madrigal i Jaime Moreno. No tots els investigats han respost a les seves preguntes. És el cas d'Oriol Junqueras i Raül Romeva que només han respost al seu advocat, Andreu van den Eynde, i s'han negat a contestar a la fiscalia. En canvi, la consellera destituïda d'ERC Dolors Bassa i el republicà Carles Mundó només algunes de les preguntes plantejades pel ministeri públic.

Per part del PDeCAT, la consellera destituïda Meritxell Borràs ha contestat a totes les preguntes que li han plantejat les parts. Borràs, juntament amb Cuixart, són els dos únics investigats que no són candidats el 21-D. Per part de Josep Rull, ha respost totes les preguntes menys a l'advocat de VOX, que és acusació popular.

D'altra banda, el Suprem no ha permès comparèixer a la vista als lletrats Gonzalo Boye (que representa Toni Comín i Meritxell Serret, que són a Brussel·les), tampoc als lletrats Enrique Leiva i Enrique Santiago (que representen a Joan Josep Nuet, membres de la Mesa) i tampoc a Francesc Homs (que és advocat de professió), que volia comparèixer juntament amb Xavier Melero (que porta a Meritxell Borràs).

L'argument és que no estan personats a la causa o bé perquè consideren que no és pertinent perquè només es resol sobre la seva situació personal i no es discuteix res sobre la causa. Els lletrats Santiago i Leiva -que representen Nuet- han presentat una queixa formal.

Arguments per a la llibertat

En els escrit entregats per les defenses dels consellers empresonats, els lletrats -en línies generals- coincidien en remarcar que la situació dels empresonats ha canviat, que ja no ostenten cap càrrec (han estat cessats pel 155) i que, per tant, ha desaparegut el risc tant de reiterar com de destruir proves. A més, molts d'ells (a excepció de Borràs i Cuixart) són candidats a les eleccions del 21-D, un argument que esgrimeixen per defensar que no hi ha risc de fuga.

En l'escrit de l'advocat que representa els consellers d'ERC també s'apuntava que "van acceptar i accepten el 155" i es comprometien a usar "vies de diàleg i negociació" política si surten de la presó. Tots ells han ratificat davant de Llarena en els arguments esgrimits pels seus lletrats en els escrits presentats.

La fiscalia manté la petició de presó incondicional per als consellers destituïts, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart

La fiscalia ha mantingut la petició de presó incondicional per a Oriol Junqueras, els set consellers destituïts, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart. El ministeri públic sol·licita que es mantingui, doncs, la mesura cautelar dictada per l'Audiència Nacional "davant la gravetat dels fets investigats". En l'informe de la fiscalia, Consuelo Madrigal i Jaime Moreno han individualitzat les responsabilitats de cadascun d'ells.

En l'escrit, remarquen que en aquest moment persisteix tant el risc de fugida com el de reiteració delictiva en tots deu i, per tant, sol·licita al magistrat Pablo Llarena que els mantingui a la presó. Tots ells són candidats a les eleccions del proper 21 de desembre, a excepció de Meritxell Borràs i Jordi Cuixart. Durant les declaracions tots ells han respost o bé totes o bé algunes de les preguntes formulades pels fiscals. L'excepció han estat Junqueras i Romeva que no han contestat a les qüestions plantejades pels representants del ministeri públic.

Junqueras, Mundó, Bassa, Romeva, Rull, Turull, Borràs i Forn estan en presó preventiva des del 2 de novembre, mentre que Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van ingressar el 16 d'octubre. Tots ells hauran d'esperar fins al dilluns per conèixer la decisió del jutge i saber si escolta a la fiscalia o si, per contra, fa cas als arguments de les defenses i els deixa en llibertat. Serà llavors quan es conegui si s'imposen fiances o d'altres mesures cautelars menys greus. El magistrat comunicarà la decisió a partir de les nou del matí.

La fiscalia no ha emès cap informe escrit i les condicions per mantenir la presó preventiva sense fiança s'ha fet de manera oral.