L'Audiència d'Osca va confirmar ahir la sentència del Jutjat de Primera Instància 1 de la capital altaragonesa que ordena a la Generalitat tornar 44 peces del patrimoni històric del monestir de Sixena. El tribunal d'Osca rebutja així els recursos interposats des de la Generalitat i el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) contra la sentència que acordava la restitució de totes les peces adquirides «il·legalment» per l'administració catalana entre el 1983 i 1989 a la seva ubicació original, Monument Nacional des del 1923.

La sentència, que condemna la part catalana al pagament de les costes, rebutja tots i cadascun dels arguments esgrimits pels recur-rents i adverteix que la demanda interposada per Aragó no tenia com a finalitat «interferir» en les competències de la Generalitat, sinó evidenciar que els béns procedents de Sixena no haurien d'integrar el seu patrimoni. Aquesta situació, afegeix al tribunal, no afecta «en absolut» el conjunt patrimonial que pertany a Catalunya «legítimament».

Rebutja, a més, que la sentència del Tribunal Constitucional del 2012 esgrimida reiteradament per la Generalitat, que va denegar al Govern aragonès exercir dret de retracte sobre aquestes peces, impedís una possible acció civil per reclamar la il·legalitat de les vendes. «Aquesta sentència -adverteix l'Audiència- no decideix si els béns haurien de ser a Catalunya o no, i si, per tant, haurien de formar part o no del seu patrimoni cultural».

Els magistrats, en virtut de l'Estatut d'Aragó i de la seva Llei de Patrimoni Cultural, consideren legitimat el Govern aragonès per sol·licitar la nul·litat de les vendes i rebutgen que no puguin actuar «pel sol fet que els béns es trobin a Catalunya». Consideren, a més, «no raonable» l'argument que a la primera de les vendes, el 1983, Aragó no tingués les competències en matèria de Cultura per rebutjar el seu dret a reclamar el patrimoni propi. També avalen la legitimitat de l'Ajuntament de Sixena, qüestionada per la Generalitat, per intervenir en un procediment en defensa d'un patrimoni propi. El Govern aragonès ha demanat que el trasllat es faci el proper 11 de desembre.

Per la seva banda, el Consorci del Museu de Lleida recorrerà contra l'àudiència d'Osca el trasllat de les 44 obres d'art. Ho va anunciar l'alcalde de Lleida, Àngel Ros, que va assegurar que s'està preparant un recurs de cassació contra aquesta decisió i que, en cas que no fos acceptat, «recorrerem al Tribunal Suprem, que és competent i qualificat en temes de conflictes patrimonials». «Considerem que ens assisteix la raó i el dret», va declarar l'alcalde.