Protecció Civil de la Generalitat activa l'alerta del Pla Especial d'Emergències per risc de Vent a Catalunya VENTCAT i manté la Prealerta del Pla especial d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT d'acord amb les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya i per les afectacions que se'n poden derivar. Les ventades agreujaran la sensació de fred a les zones de muntanya on les activitats a l'aire lliure es poden veure afectades.

Tal i com indica el Servei Meteorològic de Catalunya SMC es preveu que bufarà vent de components nord i oest arreu, més reforçat al Pirineu i Prepirineu i als dos extrems del país, amb tramuntana de moderada a forta amb cops molt forts a l'Alt Empordà i mestral entre moderat i fort a les Terres de l'Ebre. A les cotes elevades del Pirineu bufarà vent entre moderat i fort amb cops molt forts.

Episodi de fred intens

Segons el Servei Meteorològic de Catalunya es confirma l'episodi de fred que afectarà les comarques de la Depressió Central, Catalunya Central i Litoral i Pre-litoral central, demà i diumenge. El dilluns s'espera que l'episodi de fred continuï i afecti totes les comarques de Catalunya.

Prealerta NEUCAT

Pel que fa a la neu, l'SMC manté les previsions de nevades a totes les cotes del Pirineu. Aquest episodi de nevades podrà deixar gruixos de més de 40 cm per sobre dels 1.500 m a l'extrem nord del Pirineu.

Demà la nevada quedarà restringida al Pirineu i Prepirineu Occidental. A causa del vent hi haurà torb al Pirineu.

Per evitar ensurts en la mobilitat de cap de setmana, cal comprovar l'estat del vehicle, dur cadenes (i s'assegurin que saben col·locar-les) si es preveuen desplaçaments a les comarques afectades i seguir l'evolució de la previsió meteorològica.

D'altra banda, el Servei Meteorològic dona per finalitzat el període d'afectació de nevades en cotes baixes i mitjanes.

Prealerta PROCICAT ONATGE

Protecció Civil de la Generalitat ha emès una Prealerta del Pla PROCICAT per onatge. L'SMC preveu des d'avui i fins demà al migdia maregassa (onades > 2,5 m). A partir de demà al migdia i fins diumenge a la tarda s'espera mar

brava (onades > 4,0 m)al nord del Cap de Creus i al cap de Begur, afectant Alt i Baix Empordà. El fenomen anirà acompanyat de mar de fons de Nord.

Protecció Civil de la Generalitat recomana especial prudència en la mobilitat a peu i en vehicle i també en la pràctica d'activitats a l'aire lliure a les zones de muntanya afectades pel fort vent. Desistiu de fer l'activitat si les condicions meteorològiques no ho permeten o bé interrompeu-les puntualment si suposen estar exposats a aquests forts vents. Sobretot vigileu a les zones arbrades per la possibilitat de caiguda de branques i arbres.

També es demana als conductors que comprovin l'estat del vehicle, duguin cadenes (i s'assegurin de saber col·locar-les). Cal estar atent de les previsions meteorològiques i consultar les incidències viàries abans de sortir de casa o a través del mapa continu de trànsit del Servei Català de Trànsit.

Recordeu que degut a les ventades la sensació de fred es pot veure agreujada i pot condicionar les vostres activitats. Protecció Civil us recomana seguir els següents consells:

-Eviteu els canvis sobtats de temperatura.

-Eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l'exterior, eviteu els espais oberts exposats al fred i que estiguin gaire temps sense moure's.

-Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Poseu-vos diverses capes, per mantenir la calor corporal durant més temps.

-Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants i bufanda. Eviteu l'entrada d'aire fred directa als pulmons.

-No ingeriu alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.

-Adeqüeu al fred l'activitat professional, esportiva i de lleure a l'exterior, si feu esforços físics intensos correu el perill de patir una lesió.

Davant del temporal de fred previst per a les properes hores, Protecció Civil de la Generalitat aconsella que per tal d'evitar possibles intoxicacions derivades de l'ús de calderes, estufes, escalfadors i llars de foc:

-Reviseu que els sistemes de ventilació no estiguin tapats ni obstruïts, especialment a llocs on hi ha vent fort. No s'han de fer servir mai en llocs sense ventilació.

-Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l'entrada d'oxigen i aire net.

-Apagueu les estufes a la nit i sempre que no siguin realment necessàries.

-Quan reviseu l'aïllament de finestres i portes de l'exterior, no tapeu les reixes ni els conductes de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l'acumulació de gasos.

Trobareu tots aquests consells al web interior.gencat.cat/intoxicacioestufes

A més, es important seguir les indicacions del SCT en cas que conduïu en situació de vent:

En cas de vent fort, subjecteu el voltant amb fermesa i amb les dues mans. Reduïu la velocitat i, amb molta suavitat, corregiu les desviacions produïdes pels cops de vent per mantenir la trajectòria del nostre vehicle.

Sigueu prudents en els avançaments i mantingueu les distàncies laterals adequades amb els altres vehicles.

Si conduïu vehicles de grans dimensions o amb remolc, extremeu les precaucions perquè teniu més risc de sortir-vos de la via o bolcar.