El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, va acusar ahir l'independentisme d'haver contribuït, «potser sense voler o potser buscant-ho, a despertar el fantasma que és la major amenaça per a la democràcia, el fantasma del feixisme». Ho va dir en assegurar que ha «fracassat» per haver promès un projecte polític que «sabien que era mentida».

En intervenir a l'assemblea dels comuns ahir a Sant Adrià de Besòs, Iglesias també va acusar la dreta espanyola d'haver fracassat per haver «renunciat a Catalu-nya». En aquest context, i en apel·lar a les classes «humils», Iglesias va erigir Catalunya En Comú-Podem com l'opció del 21-D per un vot de la «reconciliació», que va contraposar al «vot de la venjança» entre els blocs «independentista o unionista». «El vot de la venjança no contribueix a solucionar problemes», va assegurar mentre l'escoltaven candidats dels comuns com Xavier Domènech i Elisenda Alamany.

Una opció modesta

«El vot de la venjança no contribueix a solucionar els problemes a Catalunya. Hi ha una opció modesta, que no crida, que no s'embolica amb banderes, que diu la veritat amb un xiuxiueig», va assegurar marcant distàncies amb la via unilateral i també amb l'aplicació del 155.

En una crida per construir un projecte en què «la diferència permeti caminar junts», Iglesias també va assegurar que optar per Catalunya En Comú-Podem el 21-D també suposa reivindicar un «instint de classe». «Les banderes a vegades han fet oblidar aquest instint. Demano a la gent humil de Catalunya que no ho oblidin, que cap bandera faci oblidar qui són els corruptes, qui va privatitzar escoles i hospitals, qui va pactar la reforma del 135, quines forces van pactar les amnisties fiscals», va enumerar.

Just el dia abans de l'arrencada de la campanya electoral a Catalunya, el líder de Podem també va interpel·lar la classe treballadora per recordar que partits catalans i estatals s'«emocionaven amb banderes diferents però estaven encantats de compartir la bandera de Suïssa o el compte a Suïssa».

Un programa social

Per la seva banda, el cap de llista de Catalunya En Comú-Podem, Xavier Domènech, va assegurar que el programa electoral que van aprovar ahir per a les eleccions del 21-D «és el programa decisiu del futur de Catalunya» per «construir un govern que realment faci por al PP i el tregui de Catalunya i Espanya».

Amb el 96% dels vots a favor, Catalunya En Comú-Podem (CatComú-Podem) va aprovar un programa que conté un total de 1.156 propostes, de les quals un terç corresponen a iniciatives socials com «consolidar la sanitat pública integral i de qualitat per a tots» i la creació d'«un sistema fiscal just i solidari».