El president cessat Carles Puigdemont va demanar ahir al «tripartit del 155» que s'abstingui de prendre decisions que puguin comprometre la legislatura del futur govern de Catalunya. En aquest sentit, durant una videoconferència amb membres de la llista de Junts per Catalunya a la nova seu de la formació en vista als comicis del 21-D, Puigdemont els va reclamar que «treguin les seves mans» de l'estructura de delegacions de la Generalitat a l'exterior perquè Catalunya té dret a tenir-les, com en tenen altres comunitats, i que si les tanquen «les hauran de restablir».

Sobre el programa electoral de Junts per Catalunya, Puigdemont va destacar que tindrà un punt principal, que és la restitució de la democràcia i del Govern legítim en totes les seves funcions i amb tots els seus membres, i que espera que sigui un punt de coincidència amb altres llistes.

A la videoconferència del president cessat, que va fer-se coincidir amb la inauguració de la nova seu de Junts per Catalunya al carrer de Jesús de Barcelona, hi van assistir simpatitzants i membres de la llista de la formació a les eleccions del 21-D com ara Anna Tarrés, Eduard Pujol o Elsa Artadi, entre d'altres.

Puigdemont va apuntar que no s'imagina un nou Govern sense Oriol Junqueras a la vicepresidència i que per això l'objectiu principal en vista als comicis és aconseguir la restitució de tots els membres del govern legítim i de les seus membres. En aquest sentit, va descartar parlar d'un únic candidat sinó fer-ho de candidats perquè, com va recordar, les eleccions del 21-D «no seran unes autonòmiques normals».

El president cessat també va deixar clar que, pel que fa al programa electoral, l'altre gran objectiu serà «recuperar el full de ruta» que s'ha estroncat «abruptament, il·lícitament, il·legalment i il·legítimament» pel «cop d'estat del 155». «És evident que hi ha un fil de continuïtat absolut amb la legitimitat del 27 de setembre del 2015», va reblar.

D'altra banda, Puigdemont i els quatre exconsellers que l'acompanyen a Bèlgica compareixen avui davant del jutge que examina les euroordres espanyoles que pesen contra ells, una decisió que el magistrat podria resoldre avui o ajornar-la un dia més. La vista començarà a les 9 del matí i podria prolongar-se durant tot el dia. Se celebrarà a l'edifici de la Fiscalia. El jutge decidirà, al final de l'audiència, el dia que emetrà la seva decisió, que podria ajornar «si és procedent», i que serà comunicada a la premsa per la Fiscalia mitjançant correu electrònic.