L'expresident del Congrés dels Diputats Manuel Marín ha mort aquest dilluns a Madrid als 68 anys d'edat després d'una llarga malaltia, segons ha informat la Fundació Iberdrola Espanya, de la qual era president. Marín, que va ser també president i vicepresident de la Comissió Europea (CE), presidia la Fundació Iberdrola Espanya des de 2008.

Manuel Marín va tenir un paper rellevant en la signatura del Tractat d'Adhesió d'Espanya a les Comunitats Europees el 1985 com a secretari d'Estat.

La capella ardent de Marín quedarà instal·lada aquest dimarts a la cambra baixa, segons han informat fonts parlamentàries. Fins ara, el Congrés ha acollit només tres capelles ardents, les dels expresidents Adolfo Suárez i Leopoldo Calvo-Sotelo, i del 'pare de la Constitució' Gabriel Cisneros. D'aquesta manera, Marín serà el primer president del Congrés vetllat a les seves instal·lacions.

Manuel Marín s'havia forjat com a jove diputat de l'oposició socialista en els complicats anys de la Transició. Era un dels parlamentaris més joves i començava una carrera que hauria de portar-li a Europa.

Vehement en els debats parlamentaris, es va bolcar en la modernització tecnològica de l'hemicicle i la seva ampliació fins que el 2 d'abril de 2004 va ser elegit president de la Cambra (2004-2008) amb 202 vots de tots els grups, excepte el PP.

"Pare" de les beques Erasmus

Marín va fer possible a més un gran pas en la integració continental: el programa de mobilitat d'estudiants universitaris Erasmus, creat el 1987, que va aconseguir tirar endavant malgrat l'oposició del Regne Unit i França.

Marín està considerat com el "pare" d'aquest programa, creat el 15 de juny de 1987, i que va significar un "salt de gegant" contra el "aïllament" acadèmic doncs facilitava que els alumnes cursaran part dels estudis superiors en altres països europeus amb garanties que aquesta formació seria convalida per les universitats d'origen. En aquests 30 anys, 3,3 milions d'europeus han ampliat estudis i experiències en altres països de la UE. Erasmus, que va ser Premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional en 2004, es destina ara a joves d'entre 13 i 30 anys i concedeix beques per a formació escolar, professional, universitària, adulta i fins esportiva.

Espanya és el país que més Erasmus envia fora cada any, però també el que el més rep, al voltant de 40.000 en els dos casos. El Col·legi d'Europa va reconèixer el 2006, a iniciativa de l'associació d'alumnes, la seva promoció dels valors comunitaris a través del programa Erasmus.

En una cerimònia celebrada al Parlament Europeu, la prestigiosa institució concedir el premi "Alumne de l'Any" a Marín i dos exalumnes del centre, els belgues Bernardette Costers i Francois Vandamme, pel decisiu impuls que els tres van donar a la iniciativa universitària .

"Sobre ell va recaure la difícil tasca de concloure les negociacions del programa", explica un comunicat de la institució, que recorda les maniobres que Marín va haver de dur a terme per aconseguir que el Consell aprovés la iniciativa al desembre de 1986, el que va permetre que comencés a funcionar sis mesos més tard.