Més de 600 persones del Manresa, el Bages i el Moianès han marxat aquesta matinada o ho fan avui al migdia cap a Brussel·les amb autocar per participar en la concentració de demà al matí. Una xifra lleugerament inferior, uns 500, ho fan des de l'Anoia. Més de 300 ho han fet organitzades per l'ANC de Berga, cap a 250 surten del Solsonès i de la Cerdanya hi viatgen 110 persones. La quantitat total de gent que hi haurà de la Catalunya central a Brussel·les es fa difícil de calcular. Hi ha famílies que ja estan de viatge en cotxes particulars i furgonetes, que han aprofitat per fer una escapa a més d'una ciutat del nord d'Europa, d'altres que fan el trajecte amb cotxe particular.

De fet, algunes d'aquestes persones comentaven ahir al vespre que per les autopistes franceses es veuen molts vehicles amb la E a les matrícul·les i a les àrees de les autopistes se sent a parlar molt el català. I encara n'hi ha un bon grup més que hi van amb avió. Brussel·les i mig Bèlgica té càmpings, hotels i cases particulars plens de catalans que volen ser al costat del seu president, Carles Puigdemont, i dels consellers que es van exiliar a Bèlgica davant la imminència de vestir els pijames d'alguna presó espanyola. Si uns 1.500 hi van amb autocar, potser una xifra similar hi viatja amb altres mitjans de transport.

El servei de transport amb autocar i, en algun cas, de contractació d'hotel de l'ANC de Manresa i Manresa per la República ha esgotat les places disponibles. Ja no en queda cap. S'han omplert deu autocars amb 54 places cadascun; 540 en total. Fonts de l'organització asseguren que la demanda ha superat l'oferta. En aquests autocars hi aniran persones del Bages i del Moianès. L'ANC tenia constància que molta més gent s'hi havia desplaçat amb vehicles particulars. Tantes places com va posar a disposició, tantes en va omplir.

Més de 300 berguedans marxen a Bèlgica en autocar per participar demà a la manifestació que s'ha convocat a Brussel·les per donar suport als consellers i el President de Catalunya cessats pel Govern espanyol per mitjà de l'article 155. En declaracions a Regió7, el berguedà Manel Escobet, membre del secretariat nacional de l'ANC, ha explicat que del Berguedà sortiran 6 autocars (de Berga i 1 de Gironella) organitzats majoritàriament per agències de viatges. A banda dels 6 autocars on es calcula que hi aniran 300 persones, un nombre indeterminat de berguedans viatjaran, han viatjat o viatgen a la capital europea amb vehicles particulars i aprofitaran l'estada per fer turisme durant el pont de la Puríssima.

Els berguedans que marxin en autocar hauran sortit avui ben d'hora al matí. Hi ha diferents casuístiques en funció del preu de l'expedició que s'hagi triat. Així, hi ha berguedans que dormiran dues nits a l'autocar, ja que faran el viatge d'anada i tornada sense dormir a cap hotel, d'altres que s'estaran una nit a Brussel·les i d'altres que se n'hi estaran dues. A cada autocar hi haurà un responsable i estaran connectats entre ells per anar coordinats i viatjar plegats.

Escobet ha explicat que «anem a Brussel·les a fer sentir la nostra veu a Europa i esperem que com a mínim l'opinió pública entengui la causa i es posi al nostre costat». I desitjaria que també ho fessin els governs, tot i que considera que «fan els ulls grossos davant d'injustícies flagrants pels compromisos que tenen adquirits» amb altres estats com l'espanyol. «Es pensen que això és una foguerada». El responsable de l'ANC s'ha mostrat especialment satisfet de la resposta dels berguedans i dels catalans en general. «És molt bona. Això és un clam».

Per la seva banda, els veïns de la Cerdanya que viatgen a Brussel·les han pagat cent euros per un paquet que tan sols inclou el desplaçament, de manera que faran dues nits a l'autocar. Els dos autocars sortiran avui a la tarda des de Puigcerdà i la Seu, i recolliran gent de Bellver. La data escollida per a la concentració a la capital belga i seu administrativa de la Unió Europea ha estat un problema per a alguns ceretans que tenen negocis turístics.