La Via Laietana de Barcelona es va omplir ahir amb 12.000 persones -segons xifres de la Guàrdia Urbana- per celebrar el dia de la Constitució en el seu 39è aniversari, en defensa de la Carta Magna i contra el procés independentista. «Puigdemont a la presó» i «Catalunya és Espanya» van ser dos dels càntics més escoltats a la concentració, convocada per l'entitat Moviment Espanya i Catalans i que va tenir la presència de dirigents del PP -com Xavier García Albiol i Andrea Levy- i de Cs. Amb banderes espanyoles, catalanes i nombroses pancartes amb escrits com «Colpistes feixistes» o «Aïllar-se és empobrir-se», la manifestació va sortir de la plaça Urquinaona per recórrer tota la Via Laietana i acabar a la plaça de Sant Jaume. La pancarta de la capçalera tenia el lema «Caminem junts! Respecte i convivència» i davant de la comissaria de la policia espanyola els manifestants van entonar l'himne d'Espanya, van repartir petons als agents i van cridar «aquesta és la nostra policia».

«Avui estem d'aniversari i una ciutat tan espanyola com Barcelona ha d'homenatjar el seu marc legal, la seva Carta Magna, i aquí estem els ciutadans de Catalunya celebrant un dia com el d'avui», va afirmar Javier Merino, portaveu del Moviment Cívic d'Espanya i Catalans. Merino també es va mostrar esperançat que les eleccions del 21-D serveixin per formar una majoria constitucionalista a la Generalitat i així poder donar «un cop de porta definitiu al procés».

«Evitar que la tornin a trencar»

Una confiança semblant va mostrar el vicepresident del Moviment Cívic d'Espanya i Catalans, Ángel Hernández, que va fer una crida a defensar la Constitució després dels comicis a Catalunya «per evitar que els partits independentistes la tornin a trencar a trossos». «No som fatxes, som espanyols», «Tapen retallades i cor-rupció amb banderes» i una imatge del Puigdemont caganer van ser altres pancartes que es van poder veure a la manifestació.

A l'arribada a la plaça de Sant Jaume, els concentrats van intensificar els crits de «Puigdemont a la presó» davant el Palau de la Generalitat. Va ser llavors quan el president de l'associació Empresaris de Catalunya, Josep Bou, va agrair la presència als manifestants i tot defensant «l'orgull de ser catalans i tenir la millor pàtria, que és Espanya».