El bloc sobiranista va exhibir múscul ahir al cor de la Unió Europea amb una gran concentració pels carrers de Brussel·les. La policia de la capital belga va calcular que unes 45.000 persones van participar en la manifestació independentista convocada per l'ANC i Òmnium Cultural, que va arrencar del parc del Cinquantenari.

L'expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i la número dos d'ERC, Marta Rovira, van liderar ahir una marxa independentista a Brussel·les en defensa de la independència de Catalunya, la llibertat dels «presos polítics» i per reclamar també una Europa «de ciutadans lliures».

A la capital europea els dos grans partits independentistes van fer pinya i van exhibir unitat d'acció, malgrat que Esquerra no va acceptar reeditar la coalició electoral amb la llista de Puigdemont, i van advertir contra les candidatures del «tripartit del 155», en al·lusió a les formacions espanyolistes.

La manifestació va tenir els màxims dirigents de Junts per Catalunya i ERC junts físicament (amb l'excepció del número u d'ERC, Oriol Junqueras, que és a la presó), una circumstància que no podrà repetir-se en tota la campanya electoral, ja que l'expresident es manté a Bèlgica malgrat la retirada de l'euroordre.

Puigdemont, que va tancar l'acte, va haver de fer un recorregut alternatiu per seguretat i només es va sumar a la capçalera al final de la manifestació, a la qual també van acudir altres polítics catalans com l'expresident de la Generalitat Artur Mas i el portaveu del Congrés d'ERC, Gabriel Rufián, entre d'altres.

Puigdemont i els quatre exconsellers que també són a Bèlgica i que també van intervenir en un acte on va sonar l'Himne de l'Alegria, van ser rebuts entre crits de «no esteu sols» pels participants, que duien impermeables, bufandes i gorres grocs, el color elegit com a símbol per demanar la llibertat dels presos polítics.

L'exconseller de Salut de la Generalitat Toni Comín va ser qui va adoptar un to més dur en la seva intervenció al final de la manifesta, dient «franquistes» al Govern espanyol que encapçala Mariano Rajoy.

Puigdemont i els quatre exconsellers de la Generalitat que són a Brussel·les, cessats per l'aplicació de l'article 155 de la Constitució que va comportar la suspensió del Govern, són perseguits per la Justícia espanyola per suposats delictes de rebel·lió, sedició i malversació, encara que amb la retirada de l'euroordre i l'ordre internacional de cerca i captura només poden ser detinguts si trepitgen territori espanyol. L'exvicepresident Oriol Junqueras, l'exconseller d'Interior Joaquim Forn i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart segueixen a la presó.

Els organitzadors de la marxa, els líders d'ANC i Òmnium, Agustí Alcoberro i Marcel Mauri, respectivament, es van felicitar ahir per la capacitat de convocatòria i una organització que ha inclòs més d'una dotzena de vols xàrter i diversos centenars d'autocars.

Abans de la manifestació, la secretària general d'ERC va defensar que la seva formació forma part del bloc dels sobiranistes, en el qual totes les llistes tenen «els mateixos objectius d'entrada».

Sobre l'enquesta que publicava ahir El Periódico, segons la qual Junts per Catalunya se situa a un punt d'ERC, Rovira va indicar que «la millor enquesta serà la que es faci el 21 de desembre» a les urnes i va subratllar la importància de guanyar aquests comicis.

«O arrasem nosaltres o ells arrasaran tots els consensos socials que durant tants anys hem construït al nostre país», va alertar contra el Partit Popular, PSOE i Ciutadans.

La marxa de Brussel·les va obtenir la reacció entre les institucions europees del vicepresident de la Comissió Europea (CE), Frans Timmermans, que va assegurar que les protestes relatives a la situació de Catalunya «no són de sentit únic», en referència a mobilitzacions de signe espanyolista i unionista que han tingut lloc a Barcelona i Brussel·les.

Coincidint amb el tancament de la manifestació es va celebrar a l'Eurocambra la conferència organitzada pel partit belga nacionalista flamenc N-VA «Catalunya pot salvar Europa?», en la qual l'amfitrió, l'eurodiputat del N-VA Mark Demesmaeker, va criticar el «silenci amb consentiment» de les institucions de la Unió Europea «cap a Madrid» mentre es «tanca ministres catalans i líders independentistes» a la presó.