La Generalitat ha recorregut finalment la providència del magistrat del Jutjat 1 d'Osca, que posa l'11 de desembre com a termini màxim per al lliurament voluntari de les 44 peces del monestir de Sixena pendents de devolució i que acorda una intervenció policial en cas d'incompliment.

Malgrat les manifestacions fetes pel ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, de no recórrer l'ordre del jutge i de complir les resolucions judicials, el recurs de la Generalitat demana l'anul·lació de la providència i la suspensió cautelar de l'execució de la sentència per no incórrer en «indefensió». El recurs de reposició, signat pel lletrat de la Generalitat, argumenta que la providència no només infringeix lleis de patrimoni tant estatals com les pròpies de l'autonomia catalana, sinó que també no atén els condicionants necessaris per garantir un trasllat adequat dels béns.

Afegeix l'escrit sobre això que el mateix ministre, responsable de la conselleria de Cultura en virtut de l'article 155 de la Constitució, va evidenciar en la seva resposta al jutge «voluntat de complir» el lliurament, però amb el compliment previ de «condicionants». Uns condicionants, assenyala el recurs, que tenen com a finalitat «assegurar-se que qualsevol trasllat de les peces es porti a terme amb tota la informació necessària i amb les mesures adequades per garantir-ne la conservació». Considera, a més, el lletrat, que el termini donat és «sens dubte insuficient» i obvia «totalment» les cauteles plantejades pel ministre. Adverteix el recurs que el pla de trasllat presentat pel Govern aragonès és «clarament insuficient», així com «nul de ple dret» per no tenir l'autorització del seu director general de Patrimoni.

«No sembla -afegeix el lletrat- que un trasllat de peces d'aquesta naturalesa pugui planificar-se en una pàgina i mitja». Denuncia l'escrit, també, que la providència no preveu la intervenció dels tècnics de la Generalitat per supervisar el trasllat, ni els emplaça per fer al·legacions sobre el pla d'entrega.

També s'al·lega «indefensió» per no ajustar-se l'ordre a la llei «autonòmica» de patrimoni a Catalunya ni a l'ordre dictada per l'exconseller de Cultura Santi Vila el 18 d'abril del 2017 de no autoritzar la disgregació de la col·lecció del Museu de Lleida, on ara són dipositades les peces reclamades.

Una ordre, no obstant això, que ha motivat l'obertura de diligències al Tribunal Suprem contra Vila per desobediència a l'autoritat judicial. També s'al·lega que els béns ara estan en mans d'una entitat amb personalitat jurídica pròpia, el Museu de Lleida, qüestió que va resoldre recentment l'Audiència d'Osca en considerar que les peces van ser traslladades per la Generalitat en qualitat de dipòsit i sense transmissió de la seva propietat.

La iniciativa dels serveis jurídics de la Generalitat ha estat criticada pel representant legal de l'Ajuntament de Vilanova de Sixena, Jorge Español, per a qui el recurs «no representa una altra cosa més que l'ànim de dilatar el compliment d'una sentència que fa dos anys que està pendent d'executar-se». Español assegura, en un comunicat, que els arguments plantejats no són «atendibles» ja en la causa i adverteix que la seva finalitat «sembla més que intenti protegir la responsabilitat personal del senyor ministre o dels seus subalterns davant l'anunci que es fa que no es tindrà temps per complir la sentència.