L'exconseller de Justícia Carles Mundó es va mostrar ahir partidari que, després del 21-D, hi hagi «un govern fort» a l'interior de Catalunya, presidit per Oriol Junqueras si és posat en llibertat, perquè si Carles Puigdemont torna, va dir, el fet més probable és que sigui empresonat.

En un míting d'ERC al teatre de Blanes davant unes 300 persones, Mundó va afirmar que «cal ser realistes: que avui Puigdemont pugui tornar a Catalunya per exercir el seu càrrec és poc més que un desig».

«Tots sabem -va afegir- que si Puigdemont i els consellers que són a Brussel·les posen els peus a Catalunya seran portats immediatament a la presó i no en podran sortir durant molt temps, ja que no podran convèncer fàcilment el jutge que no hi ha risc de fugida». Es va mostrar, en aquest sentit, partidari que es pugui formar, fruit de les eleccions, un Govern «fort i sòlid» que des de l'interior de Catalunya «pugui lluitar contra la intervenció de les institucions catalanes que implica l'article 155» de la Constitució.

«A partir del dia 22 s'haurà de formar un govern i, alhora, tindrem un altre govern a l'exterior, a Brussel·les, i això és lamentable i molt injust», va assenyalar.

«Però és imprescindible tenir un govern fort a Catalunya -va remarcar- i avui qui té la màxima legitimitat per encapçalar-lo és Oriol Junqueras, i per això cal un gran resultat el 21-D, el que ajudarà a fer-lo sortir de la presó». Segons Mundó, «ell és qui encapçala la llista que té opcions reals de guanyar aquestes eleccions, i és per això que el mantenen a la presó, perquè els fa por que surti, s'expliqui davant de la gent», però si ERC guanya els comicis «és evident que sortirà de la presó i podrà prendre l'acta de diputat i exercir totes les responsabilitats». De Junqueras, va dir que «al PP, Cs i PSC ja els va bé que el seu principal adversari estigui a la presó, alguns diuen amb la boca petita que els disgusta, però això no els impedeix ballar, i és incomprensible que Miquel Iceta hagi donat un sí acrític al PP i a Ciutadans, que s'hagi posat al servei del PP».

La secretària general d'ERC i número dos de la candidatura, Marta Rovira, va retreure al diputat de Cs al Congrés Juan Carlos Girauta que en un míting comparés el sofriment dels presos amb el de les foques, «quan ell sap perfectament que es tracta de presos polítics».