L'eurodiputada gallega Lidia Senra (En Marea) va demanar a la Comissió Europea, a través d'una pregunta parlamentària, que no s'obligués la població a vacunar-se perquè és «una pràctica de risc» i ningú no ha pogut demostrar la seguretat de les vacunes». La parlamentària, integrada en el grup confederal de l'Esquer-ra Unitària Europea, alerta dels «efectes col·laterals, contraindicacions i molts efectes secundaris i adversos» de la vacunació que, segons les seves paraules, «poden provocar en alguns casos la mort».

La Comissió Europea li va respondre que les vacunes «únicament s'autoritzen després que la seva qualitat, seguretat i eficàcia hagin estat avaluades i s'hagi conclòs que hi ha un balanç positiu entre els riscos i els beneficis». A més, l'executiu comunitari defensa la vacunació com la mesura preventiva «més eficaç» per protegir la població de malalties contagioses.

En els últims anys ha agafat força el moviment antivacunes i metges i científics s'han afanyat a advertir dels perills de deixar de vacunar-se o de no posar les injeccions corresponents als nens.

De fet, Europa està vivint una reaparició dels brots de xarampió, fins al punt que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat sobre el dràstic augment de casos en el continent.

Enrenou a la xarxa

Ja el mes de juny passat el locutor Javier Cárdenas va incendiar les xarxes socials en vincular les vacunes amb l'autisme. En aquesta ocasió, és un càrrec públic d'En Marea a Brussel·les la que qüestiona la vacunació, i ho fa, a més, amb caràcter general.

En tot cas, el discurs de Senra va córrer per les xarxes socials, on va generar una allau de reaccions. Ha estat titllada d'«indocumentada» i «ignorant», i fins i tot s'ha demanat la seva dimissió com a eurodiputada.

Les paraules de Senra van sembrar la indignació, sobretot perquè qui qüestiona les vacunes és una responsable política que cobra un salari públic.

Diversos usuaris de Twitter van demanar la seva dimissió i la van titllar d'«irresponsable». «Parla de vacunes com qui parla d'heroïna. Quina vergonya!», assenyalen.