La intensa borrasca Ana, el primer gran temporal de la tardor, va causar ahir centenars d'incidències, complicacions en el trànsit i desenes de cancel·lacions i desviaments de vols. El temporal va entrar ahir a la península a través del nord-oest amb xàfecs i ratxes de vent de fins a 140 quilòmetres per hora.

El servei d'emergències gallec va gestionar entre les 8 del matí i les 5 de la tarda un total de 261 incidències provocades per la intensa borrasca, en una jornada en què diversos municipis van registrar més precipitacions, que en total s'acosten als 100 litres per metre quadrat, més que en tot novembre.

El temporal va deixar també a Galícia episodis de boira que van causar problemes a l'A-52, a As Neves (Pontevedra); inundacions, a Vilagarcía (Pontevedra) i Chantada (Lugo); talls de llum, majoritaris a O Morrazo (Pontevedra); desbordaments de rius, com el Verdugo (Pontevedra), flota amarrada, talls en el trànsit marítim i tancament d'espais portuaris.

Pel que fa als aeroports, els forts vents lligats al temporal van obligar a desviar o cancel·lar vols a ciutats com Vigo, Sevilla i Bilbao, aeroports que, a més, van ser afectats per anul·lacions de sortides i arribades internacionals per mal temps a la resta d'Europa.

Protecció Civil va demanar ahir als ciutadans que asseguressin portes, finestres i tots aquells objectes que puguessin caure a la via pública i que s'allunyessin de cornises, arbres, murs, edificacions en construcció o grues que es poguessin desprendre.

A causa de la borrasca, l'Agència Estatal de Meteorologia va activar l'alerta roja per «risc extrem» de ratxes de vent molt fortes en quatre comunitats, de les quals la més afectada en les primeres hores de temporal va ser Galícia.

Menys virulència

La borrasca Ana arribarà avui a Catalunya amb menys virulència que a la costa cantàbrica, però sí que deixarà ratxes de vent de més de 90 quilòmetres per hora arreu del territori i onades de 2,5 metres al litoral.

Paral·lelament, aquesta ciclogènesi explosiva pot acumular més de 100 litres en 24 hores en punts de l'Alta Ribagorça, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà. La direcció general de Protecció Civil (DGPC) ha posat en prealerta el pla Ventcat davant la previsió de fortes ventades a la meitat nord del país, especialment a la Catalunya Central i a les cotes més altes del Pirineu.

A partir d'avui, el temporal de vent es reforçarà i s'estendrà a les comarques del litoral català. La DGPC també ha posat en prealerta el pla Procicat per onades de 2,5 metres, principalment a la costa central, i recomana evitar apropar-se a espigons i passeigs marítims.