La comitiva aragonesa que a les 14 hores ha sortit del Museu de Lleida carregada amb les obres d'art en litigi ha arribat al voltant de dos quarts de quatre de la tarda al Monestir de Vilanova de Sixena.

Una desena de vehicles de la Guàrdia Civil s'ha personat al Museu de Lleida de matinada acompanyada per tècnics aragonesos. El dispositiu ha arribat amb una furgoneta i un camió, on s'han carregat les caixes necessàries per fer el trasllat. Els Mossos d'Esquadra han blindat durant hores l'entorn del museu per impedir l'entrada de persones que s'han concentrat a les portes amb crits de "lladres" i contra l'alcalde de Lleida, Àngel Ros. El termini marcat pel jutge d'Osca per executar el trasllat dels bens de Sixena que es trobaven al Museu de Lleida expirava aquesta propera mitjanit, una resolució que ha acatat el ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, actuant com a conseller de Cultura en aplicació del 155. Des de primera hora, prop d'un centenar de persones s'han congregat al monestir per esperar l'arribada de les obres. Amb tot, el govern d'Aragó ha denunciat que falta una de les 44 peces de Sixena i que algunes estan "molt deteriorades".

S'ha complert el guió que marca la providència judicial coneguda dijous passat i un fort dispositiu policial acompanyat per tècnics aragonesos, una furgoneta i un camió s'ha endut les 44 peces d'art de Sixena que estaven al Museu de Lleida.

Després de més de deu hores dins l'equipament, el camió ha sortit direcció el Monestir de Sixena cap a les 14h del migdia, enmig de crits dels centenars de manifestants que s'hi ha congregat durant tot el matí i que han protagonitzat moments de tensió amb la policia.

L'operació ha començat de matinada, quan tècnics del govern aragonès i la Guàrdia Civil han arribat al Museu amb les caixes per traslladar les obres. El procés per embalar ha estat llarg i meticulós, ja que moltes de les obres es troben en un estat d'extrema debilitat.

Una vegada el camió ha sortit de davant del Museu, els treballadors de l'equipament han sortit a saludar els concentrats visiblement emocionats i han entonat 'Els segadors'. Durant tot el dia, diversos carrers del centre de Lleida han estat tallats al trànsit per la policia, que custodiava l'equipament cultural.

El Monestir, "preparat" per a la recepció de les obres

El govern de l'Aragó ha assegurat des de fa setmanes que es troba preparat per traslladar les 44 peces i portar-les al seu nou destí amb garanties. Amb tot, els museus catalans s'han posicionat en contra i han qüestionat que es faci en condicions òptimes per a la seguretat dels bens.

De fet, prop d'un centenar de persones s'han apropat durant el matí d'aquest dilluns a l'exterior del monestir de Sixena, a Osca, on es preveu que en les properes hores arribin les 44 obres d'art procedents del Museu de Lleida. Els assistents viuen "expectants" aquest moment i amb la sensació que "s'ha fet justícia" després d'anys de litigi. Entre els assistents, hi ha diversos membres de la plataforma 'Sijena sí', entitat que ha celebrat l'arribada de les peces i que espera que també es puguin traslladar a l'Aragó la resta de patrimoni que hi ha a Lleida i que reclama el Bisbat de Barbastre-Montsó així com els municipis de Peralta de Alcofea, Berbegal i El Tormillo, a més de les pintures murals també originàries del monestir que estan exposades al MNAC.

Diversos efectius de la Guàrdia Civil i la policia espanyola també s'han desplaçat fins a l'exterior del monestir. Per amenitzar l'espera s'han pogut escoltar cançons tradicionals aragoneses.

L'operatiu del trasllat ha carregat aquest migdia, entre la 1 i les 2, les caixes amb les peces a un camió aparcat al costat del Museu de Lleida mentre desenes de persones cridaven "lladres" i també contra l'alcalde de la ciutat, Àngel Ros. Hores abans, s'han viscut càrregues policials per part dels Mossos d'Esquadra, que volien ampliar el cordó per garantir la seguretat del trasllat de les peces.

Les càrregues s'han produït sobre les 8:45 hores d'aquest dilluns a la Rambla d'Aragó de la capital del Segrià, quan la policia catalana ha mirat d'ampliar el cordó davant la façana principal del museu i, davant la negativa dels manifestants, ha iniciat diverses càrregues, on es concentren 200 persones.

{C}

Tensió a les portes del museu de Lleida

Tensió a les portes del museu de Lleida

Us deixeu l'Àngel Ros", exclamen alguns dels concentrats, que també canten 'Els Segadors'. S'ha col·locat estratègicament una furgoneta policial per evitar que els mitjans de comunicació puguin enregistrar o fotografiar com es procedeix a moure les obres al vehicle. La Guàrdia Civil s'ha personat a l'equipament cultural de matinada per ordenar l'inici de les tasques d'embalatge.

Un "cafè" davant del museu

A través de les xarxes ha circulat una invitació a fer "un cafè" davant del Museu a partir de les 7:00 del matí, iniciativa secundada per la CUP. Aquest diumenge al vespre desenes de persones ja s'han concentrat davant l'equipament contra el que consideren un "espoli de l'Estat al Museu de Lleida" i s'han emplaçat a defensar-lo aquest dilluns a primera hora del matí.

Un conflicte que ve de lluny

Tot es va accelerar quan dijous passat el titular del jutjat d'instrucció número 1 d'Osca va signar una providència per autoritzar la Guàrdia Civil a entrar al Museu de Lleida "fins i tot" per "la força" per endur-se les 44 obres d'art del monestir de Sixena dipositades en aquest espai. El text dona permís tant a la Guàrdia Civil com a la resta de cossos de seguretat que aquesta consideri oportú com a Policia Judicial perquè accedeixin al recinte museístic a partir de la propera mitjanit.

El jutge, doncs, va tirar endavant amb l'ordre de retirada de les obres d'art abans de resoldre el recurs interposat pel Departament de Cultura, ara en mans del Ministeri homòleg en virtut de l'aplicació de l'article 155, que demanava aturar la mesura. També l'alcalde Àngel Ros va presentar un recurs de súplica a l'Audiència d'Osca contra el trasllat de les 44 obres.

Anteriorment la Generalitat no va recórrer la providència del jutjat número 1 d'Osca del 15 de novembre en què es requeria al Ministre de Cultura, Íñigo Méndez de Vigo, que donés compliment a les resolucions judicials provisionals i lliurés a l'Aragó de les 44 obres d'art en litigi.

Des de l'Aragó, les institucions, l'església i la societat civil organitzada a través de la plataforma 'Sijena Si' esperen que el "retorn" de les obres del monestir sigui el "primer pas" i partir d'aquí segueixin el mateix camí les més de cent peces d'art sacre de parròquies de la Franja que són a Lleida i que reclamen el bisbat de Barbastre-Montsó i els ajuntaments de Berbegal, El Tormillo i Peralta de Alcofea. Litigis que fa més de dues dècades que duren amb sentències vaticanes que donen la raó a la part aragonesa.