El Tribunal de Comptes va ordenar l'embargament preventiu de l'habitatge que l'expresident de la Generalitat Artur Mas va dipositar per cobrir la fiança de 5,2 milions d'euros que li va imposar per la despesa de diners públics en la consulta del 9-N del 2014.

Després de consignar 2,9 milions d'euros en efectiu, Mas i els exconsellers Francesc Homs, Joana Ortega i Irene Rigau i l'exsecretari general de Presidència Jordi Vilajoana van dipositar el 23 de novembre passat diversos immobles com a garantia per cobrir la fiança de 5,2 milions. La instructora del Tribunal de Comptes va ordenar als Registres de la Propietat competents que procedeixin a executar l'embargament provisional d'aquests immobles, segons detalla en una providència, a la qual va tenir accés Efe.

Cinc dies per recórrer

En la seva resolució, que es pot recórrer en un termini màxim de cinc dies davant la Sala de Justícia del Tribunal de Comptes, la instructora detalla que va ordenar l'embargament dels habitatges aportats com a fiança per Mas -a Barcelona-, Homs -a Taradell (Osona)-, Ortega -a Barcelona-, Vilajoana -a Barcelona- i Rigau -a Ribes de Freser (Ripollès).

Després que Mas i els seus exconsellers dipositessin tots aquests béns com a fiança, juntament amb les taxacions pericials que acrediten el seu actual valor de mercat, la instructora va procedir a sol·licitar la certificació de totes les càrregues i gravàmens que tenien, «amb la finalitat de comprovar si el valor net dels béns arribava a la quantia suficient» per entendre assegurada la quantitat restant del suposat abast als fons públics.

Un cop acreditat que els béns immobles aportats sí que tenen el valor suficient per cobrir la fiança, la instructora ha acordat en la seva resolució, datada el 4 de desembre passat, embargar els béns «en quantitat suficient per assegurar el dret de la Hisenda Pública a reintegrar-se dels possibles perjudicis» econòmics derivats en la despesa pública del 9-N.

Per aquest motiu, la instructora del Tribunal de comptes ordena als Registres de la Propietat competents perquè procedeixin a la pràctica dels embargaments preventius de les finques ofertes per Mas, Homs, Ortega, Rigau i Vilajoana.