El Tribunal Suprem ha arxivat la denúncia presentada per l'Ajuntament de Vilanova de Sixena (Osca) per apropiació indeguda i desobediència contra els exconsellers de Cultura de la Generalitat Santi Vila i Lluís Puig perquè ja no són aforats, arran de la dimissió del primer i de la destitució del segon per l'article 155, i insta el denunciant a presentar-la a l'òrgan judicial competent.

La denúncia per desobediència es va presentar el 25 de setembre contra els dos consellers (a Vila també se'l denunciava per prevaricació) perquè encara no havien lliurat les 44 peces d'art del monestir de Sixena que estan dipositades al Museu de Lleida i que són objecte de l'execució provisional de la sentència del Jutjat de Primera Instància número 1 d'Osca. La Sala del Suprem va demanar a la fiscalia que avalués tant la seva competència com el contingut de la denúncia com a pas previ a l'admissió de la mateixa i la fiscalia, amb data 10 d'octubre de 2017 es va pronunciar favorablement a la denúncia.

Segons la fiscalia, hi ha indicis per acusar de desobediència tots dos consellers per "haver-se negat obertament al compliment de les resolucions judicials que els obligaven a lliurar les 44 obres d'art del Museu de Lleida a Sixena". També considera que es pot acusar de prevaricació Vila perquè el 18 d'abril de 2017 "va negar-se a complir les ordres judicials" perquè, segons va al·legar, "no es podia disgregar la col·lecció del Museu de Lleida i no es podia fer sense la seva autorització".

En l'escrit que el ministeri públic va fer arribar al TS, es recull que hi ha hagut desobediència expressa almenys en tres ocasions. Per part del conseller Santi Vila, en del pla de transport del 20 de juliol de 2016 i el lliurament de les peces el 25 de juliol de 2016 i el 8 de novembre de 2016. I per part del conseller de Cultura Lluis Puig, del pla de transport el 25 de juliol de 2017 i del lliurament de les peces el 31 de juliol, "tot i que a tots dos se'ls va informar de les responsabilitat penals que aquestes omissions podien comportar", recorda. La fiscalia en canvi, considera que no hi ha prou proves per acusar els consellers d'apropiació indeguda.

El ministeri públic, a més, concloïa que el Suprem sí que és competent per jutjar els consellers, tot i que siguin aforats, perquè, argumentava, hi ha dues comunitats autònomes implicades en els fets.

A més a més, l'Ajuntament de Vilanova de Sixena havia sol·licitat al Suprem que emetés una ordre europea de detenció i entrega contra el conseller destituït Lluís Puig perquè respongui judicialment sobre el litigi de l'art.