Un operari del consistori berguedà va treure, ahir al matí, tota la propaganda electoral de 9 fanals i una cartellera pública de la carretera de Solsona, als voltants de l'escola de la Valldan que el 21-D serà un col·legi electoral, per complir un requeriment que la Junta Electoral de Berga va fer a l'Ajuntament perquè la retirés. La junta, que ha actuat d'ofici, argumenta que l'article 93 de la Llei Orgànica del Règim Electoral (LOREG) especifica que «ni als locals ni als seus voltants es podrà realitzar propaganda electoral de cap gènere». Per aquesta raó va requerir al consistori berguedà que «procedeixi a la seva retirada immediata» segons consta a la resolució de la junta a la qual ha tingut accés Regió7.

La junta afirma en la seva resolució que en l'edicte on es determinen els fanals reservats per a la col·locació de propaganda electoral a Berga, no hi figuren els fanals esmentats. Aquesta afirmació contrasta amb els mapes dels fanals municipals que ha tramès l'Ajuntament de Berga als partits polítics, on la mateixa junta el assigna els fanals que els corresponen en funció de la seva representativitat electoral. Es dóna el cas que els fanals d'on ahir es van retirar les banderoles i plafons de propaganda estan assignats a Junts per Catalunya, partit que no els ha utilitzat fins ara.

Un cop el consistori va rebre el requeriment de la Junta Electoral de Berga dimarts, ahir, dimecres, va procedir a retirar la propaganda dels 9 fanals situats a la carretera de Solsona, en un tram d'uns 200 metres, dels 3 fanals més propers a l'escola de la Valldan i de la resta en el sector esmentat. Es van retirar 9 banderoles dobles del PP, 3 plafons de la CUP i dos cartells d'ERC que estaven enganxats a la cartellera pública d'aquest carrer.

Un nou error

El president comarcal del PP al Berguedà, Joan Antoni López, es va mostrar sorprès en assabentar-se de la retirada de les seves banderoles a través d'aquest diari. Va afirmar que si la Junta Electoral els ho hagués dit «nosaltres mateixos les hauríem retirat». Regió7 s'hi va posar en contacte per saber per què havien posat 9 banderoles dobles en fanals de la carretera de Solsona que no tenien assignats. López Noguera va atribuir-ho de nou a un error de l'empresa que han contractat els populars per penjar les banderoles a la ciutat. Tal com ja va informar aquest diari, es dóna la circumstància que dimarts el PP ja es va veure obligat a canviar aquestes banderoles perquè hi figurava la candidata de Lleida, Marisa Xandri, i n'hi va posar unes de genèriques. Aleshores, López també ho va imputar a un error de l'empresa. El dirigent del PP va explicar que va donar als operaris el mapa que els va facilitar el consistori on figuren els fanals que els pertocaven perquè pengessin les banderoles al lloc adequat. En el cas de la carretera de Solsona, no els corresponien fanals.

Per la seva banda, fonts de la CUP consultades per aquest diari han atribuït a «un excés de zel» de l'Ajuntament de Berga -on governen els cupaires- la retirada de tota la propaganda electoral de 9 fanals de la carretera de Solsona. Amb tot, han admès que a ells no els pertocaven fanals en aquest carrer. Han indicat que tenen previst posar cartells a la cartellera pública de la carretera de Solsona. Una cartellera d'on el consistori ahir va retirar dos cartells d'ERC. El president dels republicans al Berguedà, Isaac Lozano, va explicar que van posar-hi cartells perquè «és una cartellera pública». Va explicar que la Junta Electoral indica els fanals que toquen a cada partit però que les cartelleres no estan assignades. Així mateix va informar que els republicans estan estudiant si denunciar el PSC perquè «s'han apropiat fanals que no els tocarien» al nucli urbà de Berga

Finalment, fonts de Junts per Catalunya de la ciutat van dir que la setmana entrant posaran cartells a fanals de la carretera de Solsona, encara que no als 3 que queden just davant de l'escola i la plaça que hi ha enfront de l'edifici abans d'arribar a la carretera de Solsona. Han precisat que són els fanals que els ha assignat la Junta Electoral i que, per tant, tenen previst utilitzar-los.

La interpretació de la LOREG

De la mateixa manera que l'article 93 de la LOREG especifica que no hi pot haver propaganda electoral als voltants de col·legis electorals, assenyala que aquesta prohibició es refereix al dia de les eleccions. Així ho va assegurar el president comarcal del PP, Joan Antoni López Noguera. «Ho hem consultat als nostres advocats i aquest article diu que la propaganda no hi pot ser el dia de les eleccions». Els populars interpreten que en aquest cas les banderoles i la propaganda electoral s'haurien pogut mantenir als fanals fins al dia 19, que és abans de la jornada de reflexió.

López Noguera s'ha mostrat crític amb la Junta Electoral de Berga, que al seu dia va denunciar irregularitats en la composició de la candidatura del PP a Berga als comicis del 2015 i no es van poder presentar.