Els caps d'Estat i de Govern dels vint-i-set països que romandran a la Unió Europea (UE) després de la sortida del Regne Unit van acordat divendres passar a la segona fase de les negociacions sobre el Brexit, dedicada a enfocar la futura relació i al període de transició.

«Els líders de la UE acorden passar a la segona fase de les negociacions del Brexit. Felicitats a la primera ministra (britànica), Theresa May», va escriure el president del Consell Europeu, Donald Tusk, a Twitter.

En la roda de premsa posterior a la segona jornada de la cimera europea en què es va prendre la decisió, sense la presència de la mandatària britànica, el polític polonès va assegurar que arribar a un acord complet per al març del 2019, quan Londres ha d'abandonar la Unió , és «realista i, per descomptat, dramàticament difícil».

«La segona fase serà, crec, més exigent i desafiadora que la primera», va afegir l'exprimer ministre, que també va destacar la unitat de la Unió Europea en la primera etapa, els «esforços constructius» de May i el «dur treball» del negociador cap comunitari, Michel Barnier.

Tusk va manifestar el seu desig que la unitat dels socis de la Unió perduri en la nova fase.

Per la seva banda, el president de la Comissió Europea (CE), Jean-Claude Juncker, va remarcar que ara la qüestió principal és elaborar l'esborrany sobre l'acord de retirada i va apostar per ratificar la versió definitiva a l'octubre del 2018.

Sobre les converses de la segona etapa pròpiament dites, va afirmar que haurien de començar el març de l'any que ve, però va admetre desconèixer quan acabaran.

Divendres passat, Brussel·les ja va constatar que s'havia aconseguit un progrés suficient en la primera fase, centrada en els drets dels ciutadans, la frontera irlandesa i l'acord financer, però cor-responia als líders dels Vint prendre la decisió definitiva sobre l'inici de la segona fase.

A més, els mandataris han acordat negociar amb el Regne Unit un període de transició en el qual el país ja serà un Estat tercer i no participarà en les institucions de la UE, en la presa de decisions dels seus òrgans i organismes, ni en l'elecció o designació dels seus membres.

«Pel que fa a la transició, el Consell Europeu pren nota de la proposta plantejada pel Regne Unit sobre un període aproximadament de dos anys, i acorda negociar un període de transició que cobreixi el conjunt de la legislació de la UE», van assenyalar els líders en unes noves directrius per a aquest segment de la negociació.