L'exdiputat de la CUP al Parlament David Fernàndez va assegurar ahir a Girona que «la via democràtica dins l'Estat espanyol és impossible» i va defensar que «la unilateralitat és una imposició i és l'única via que ens deixen per construir república».

En un míting de la CUP celebrat a la Fira de Girona, Fernàndez va criticar la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, per demanar el vot per al PPC amb l'argument que ha «escapçat» ERC i Junts per Catalunya, i l'únic que pot «seguir liquidant l'independentisme».

«Aquest llenguatge bèl·lic i quirúrgic recorda l'època més gris i més trista d'Espanya», va dir, abans d'apuntar que Sáenz de Santamaría és «en el túnel del temps fardant d'estar regentant Catalunya a través d'una dictadura». «La lluita per construir república serà llarga i dura, però ara ja hem protagonitzat la més gran lluita democràtica del sud d'Europa», va afirmar. Fernàndez també va advertir el poder judicial: «Se-nyors fiscals i senyors jutges de l'Audiència Nacional, si voler ser lliures és un delicte de rebel·lió, ens declarem absolutament rebels i sediciosos, però dignes».

La cap de llista de la CUP per Lleida, Mireia Boya, va reivindicar la construcció d'una «república ecologista» i va criticar els comuns, que «des de l'Ajuntament de Barcelona van prometre el canvi i ara estan en contra de gravar l'activitat econòmica de les empreses que més contaminen».