L'eurodiputat Josep Maria Ter-ricabras va fer una crida, anit a Berga, a la «rebel.lió» democràtica contra el bloc del 155 a les urnes el proper 21-D per construir la república catalana. El filòsof va fer una intervenció de mitja hora que va seduir les més de 150 persones que van aplegar-se al Pavelló de Suècia de la capital berguedana en l'acte de final de campanya dels republicans al Berguedà, si s'ha de jutjar pels aplaudiments que li van dedicar. L'acte va aplegar polítics d'ERC de tota la vida, així com també les noves incorporacions provinents del PSC, com l'exalcalde de Berga Ramon Camp, o de la desapareguda Unió Democràtica, com l'actual alcalde de Cercs i diputat de la Diputació, Jesús Calderer, el de Gisclareny, Joan Tor, o l'exbatlle de Vilada, Pere Farré. Així com també càr-recs fulminats pel 155, com la delegada del Govern català a Berlín Marie Kapretz, que va fer acte de presència abans que s'acabés l'acte, el qual es va allargar gairebé dues hores.

El d'ahir va ser un àpat que es va coure a foc lent, amb un tempo que va anar in crescendo i que va acabar amb el públic dempeus cantant Els Segadors amb imatges de la Patum, que es van poder veure en una pantalla, amanits amb crits d'independècia per acabar. Tot va començar amb la intervenció de joves cadells republicans, així com de les candidates berguedanes Alba Camps i Queralt Fernández, i va acabar amb un Josep Terricabras que durant mitja hora es va ficar el públic a la butxaca i va arrencars sonors aplaudiments d'un auditori entregat. També van rebre l'escalf del públic l'esportista d'elit Núria Picas, bagenca que des de fa 9 anys està establerta a Berga, i Toni Castellà.

L'acte el va conduir Jordi Pesarrodona, regidor de Sant Joan de Vilatorrada, que va ser víctima de les càrregues policials al referèndum de l'1 d'octubre a Sant Joan de Vilatorrada, fets que ha denunciat i pels quals està citat a declarar passat Reis. Un desimbolt Pesarrodona es va posar el seu característic nas de pallasso que el va convertir en fenòmen viral a les xarxes en el seu moment, però també en l'objectiu de la policia espanyola el 1-0, com va confesar al seu auditori. I ho va fer amb la mateixa naturalitat que va declarar-se berguedà d'adopció per vincles familiars, fet que va generar l'empatia del públic. El més aclamat va ser l'eurodiputat Josep Maria Terricabras, que va tancar l'acte. Va teixir un discurs ple de matissos i crítiques cap a la cúpula del govern espanyol i també, especialment, cap a l'europeu i el seus dirigents, com Juncker, que «potser beu massa whisky», Tusk, que «té bona voluntat però només això», o Tajani, que «és un hooligan del PP», va assegurar.

El caliu i els aplaudiments van ser una constant en les sis intervencions de l'acte, que va finalitzar amb un record per al cap de files d'ERC Oriol Junqueras, amb el públic dempeus i aplaudint.