El candidat del PSC, Miquel Iceta, va exhibir ahir múscul quatre dies abans del 21-D en un multitudinari acte a Barcelona, emparat de destacades figures del socialisme i en què va reivindicar el «catalanisme» del seu partit en contrast amb el «gir a la dreta» de Ciutadans i el «caos» independentista.

El Centre de Convencions Internacional de Barcelona va ser escenari ahir al migdia de l'acte central de campanya del PSC, davant més de cinc mil persones -el míting electoral més gran dels socialistes catalans des del 2010-, per al qual van mobilitzar-se fins a 70 autobusos des de totes les comarques del territori català.

Tota una demostració de força davant altres candidatures que va estar secundada per figures eminents del socialisme espanyol, com el líder del PSOE, Pedro Sánchez, l'expresident del Govern José Luis Rodríguez Zapatero, l'expresident català José Montilla o l'expresident del Parlament Europeu Josep Borrell, entre una multitud de dirigents.

Amb una gegantina senyera com a teló de fons, sobre la qual destacava el lema «Iceta president» en enormes dimensions, Iceta va afirmar que la seva candidatura representa «el catalanisme de tota la vida, de Josep Tarradellas, el catalanisme de la feina ben feta, que pretenia aixecar Catalunya i volia honrar avis i pares. Aquell catalanisme basat en la feina, en els valors, la negociació, el pacte, els avenços, el catalanisme basat en l'europeisme i la legítima voluntat d'influir en la política espanyola. ¡Aquell catalanisme és el nostre!».

Reivindicant la seva papereta com l'única «per a la solució», Iceta va alertar del perill del «PP i la seva mitja taronja», en al·lusió a C's, que suposaria «anar-nos-en a la dreta, menys autogovern, pitjor finançament i menys polítiques socials», i fins i tot va titllar Albert Rivera de «demòcrata de pacotilla» per dir que els vots que no anessin al seu partit serien vots llençats a les escombraries.

Una opció, la de PP i, sobretot, C's, que per al candidat socialista «no té majoria a Catalunya ni possibilitat real d'oferir una alternativa a l'independentisme», de manera que, va avisar, «si no volem la independència ni un gir a la dreta, fa falta concentrar el màxim vot d'esquerra en la candidatura del PSC».

«Vull guanyar. La victòria és possible», va asseverar Iceta, que va oferir-se com l'única «alternativa» factible a Oriol Junqueras (ERC) i Carles Puigdemont (JxCat) per iniciar la «reconciliació» a Catalunya i amb la resta d'Espanya i la UE.

Per aconseguir aquest triomf, Pedro Sánchez va demanar concentrar el «vot útil» en Iceta: «L'únic vot d'esquerres és socialista. Reivindico que no hi hagi més conflicte, ni crispació ni sofriment de les famílies catalanes. Catalunya reclama convivència, concòrdia i diàleg, Catalunya necessita la mà esquerra d'Iceta».