Quatre dels terroristes que van participar en els atemptats de Barcelona i Cambrils del mes d'agost passat apareixen en un vídeo que es troba en poder dels investigadors en el qual es mostren imatges de la torre Eiffel i en el qual van amenaçar: «Espanyols, patireu».

La revista Interviú va revelar l'existència del vídeo, confirmada en roda de premsa pel ministre de l'Interior espanyol, Juan Ignacio Zoido, i el cap de la Unitat de lluita contra el terrorisme gihadista del Servei d'Informació de la Guàrdia Civil, el tinent coronel Francisco José Vázquez.

Zoido va explicar que aquest tipus d'amenaces genèriques són freqüents entre els gihadistes, però va assegurar que des del primer moment es va compartir aquesta informació amb la Direcció General de la Seguretat Interior (DGSI) francesa.

De fet, les autoritats franceses, la Guàrdia Civil i els Mossos participen en un equip conjunt que comparteix aquest tipus d'informació sota les ordres del jutge de l'Audiència Nacional que investiga els fets, Fernando Andreu.

El vídeo és un making of de la preparació dels explosius i un retrat dels darrers dies dels membres de la cèl·lula, segons recull la revista d'un dels testimonis que l'ha vist. Tot i que hi apareix la torre Eiffel, en la gravació, però, no es parla d'objectius concrets, com la Sagrada Família.

Els investigadors treballen amb la hipòtesi que es traslladessin a França dies abans dels atemptats -hi van ser els dies 11 i 12 d'agost i a les imatges hi apareix la torre Eiffel- per rebre instruccions o una benedicció religiosa o que visitessin una altra cèl·lula disposada a atemptar o ells mateixos pensessin atacar els dos països.

De fet, la publicació explica que l'imam no surt parlant a càmera «en cap moment» i podria fer pensar que Abdelbaki Es Satty pensés en nous atacs i els coordinés.

D'altra banda, els atacants pensaven en dur a terme atemptats en diversos escenaris buscant grans concentracions de gent el dissabte 19 o el diumenge 20 d'agost, com el Portal de l'Àngel o el Camp Nou, on el Barça jugava contra el Betis, però l'explosió d'Alcanar va fer canviar els plans i finalment van atemptar a la Rambla de Barcelona el dijous 17 d'agost i a la tarda i a la nit ho van fer a Cambrils, just l'endemà de l'explosció de la casa.

Un dels gihadistes que surten al vídeo és Mohammad Hychami, marroquí de 24 anys que finalment va ser abatut per la policia a Cambrils, que diu en àrab: «Espanyols, patireu».

I a més a més, vincula la comunicació d'aquesta troballa a les autoritats franceses amb la instal·lació a mitjan mes de setembre passat d'un perímetre de protecció que inclou un mur de vidre antibales al monument parisenc.