La principal candidata d'ERC, Marta Rovira, va denunciar davant la presó d'Estremera que el líder del partit, Oriol Junqueras, segueix empresonat sense judici, i va demanar «més democràcia» per resoldre els conflictes mitjançant el diàleg. Els republicans van tancar la campanya a escassos metres de la presó amb un acte reivindicatiu que va intentar boicotejar el grup ultradretà Hogar Social, amb crits de «Catalunya és Espanya», «Puigdemont a la presó» o «On és l'osset?».

Rovira va lamentar que Junqueras no hagi pogut fer campa-nya i defensar el programa «en igualtat de condicions» que la resta de candidats. «Volem dir ben fort i clar que està empresonat per les seves idees polítiques, les quals no només no són respectades sinó que són perseguides, i també és a la presó perquè saben que és el millor candidat per liderar la Catalunya del futur», va afirmar. Junqueras i ERC, va dir, «defensem una Catalunya on són possibles totes les idees polítiques en democràcia, ja que és el pluralisme el que ha de permetre que s'expressin totes les idees amb normalitat i a les urnes». Rovira, acompanyada dels principals candidats d'ERC, va subratllar que «alguns han intentat impedir que féssim una campanya normal, però no ho han aconseguit, i si hi ha una cosa que evidenciem en els nostres actes és que volem construir una Catalunya plural des de la diversitat». «No volem uniformar ningú, no ens agrada que hi hagi persones com l'exministre del PSOE Josep Borrell que vulguin fer-ho, que vulguin desinfectar Catalunya de determinades idees, i tampoc ens agrada que es dictin sentències judicials en funció del que un pensa i defensa».

Després d'assegurar que «amb més democràcia hi guanyem tots», Rovira va dir que «Junqueras és un home bo, un home honest que ha defensat el que creu que és millor per a tots els ciutadans de Catalunya». El també candidat Raül Romeva va indicar que la permanència de Junqueras a la presó transmet un missatge de «repressió» per part de l'Estat.

Després van arribar a la presó set eurodiputats de la Plataforma de diàleg UE-Catalunya amb la intenció de visitar els presos, encara que Institucions Penitenciàries els havia denegat el permís per fer-ho, segons van explicar.