El candidat del PSC, Miquel Iceta, va advocar ahir per «netejar la ferida enverinada» que ha deixat el procés independentista per «no tancar-la en fals» després del 21-D, i perquè el sobiranisme «reconegui les seves mentides» sobre diferents qüestions o el seu intent de «dividir» la societat. En un esmorzar-col·loqui va ser preguntat sobre les paraules del candidat de JxCat Carles Puigdemont, que en una entrevista a Catalunya Ràdio des de Brussel·les va qualificar de «xenofòbia política» les declaracions del socialista Josep Borrell, sobre el fet que «abans de cosir les ferides cal desinfectar-les».

Iceta va considerar que «a la política catalana li convé un bany de realitat i això és també netejar algun problema que hem tingut. Els que van mentir ho sabien i ho han de reconèixer». Va opinar que a Catalunya hi ha, en efecte, una «ferida enverinada: s'ha volgut dividir un país, enfrontar diversos territoris, aixecar fronteres i fer aparèixer un problema polític com un greuge a la divinitat d'un poble. O som capaços de netejar-lo o no anirem endavant».

També va al·ludir als 16.000 milions d'euros en què l'independentisme xifra el dèficit fiscal de Catalunya. «És com el monstre del llac Ness, del qual tothom parla, però ningú l'ha vist», va ironitzar Iceta, que va recordar que Andreu Mas-Colell, exconseller d'Economia, va xifrar el dèficit en «2.400 milions, no en 16.000». «Quan Borrell parla de necessitat d'aclarir coses per no tancar en fals les ferides, té raó. Però cadascú elegeix l'expressió», va afegir.

En paral·lel, va proposar una «investidura transversal» que el faci president amb el suport de comuns, Cs i PP, ja que les úniques opcions seran «un president independentista, Iceta president o repetir eleccions», escenari que portaria a «prolongar» el 155. Iceta va constatar que es mor «de ganes de ser president», en considerar que és «la persona millor preparada per desenvolupar una política de reconciliació» a Catalunya.