Carles Puigdemont va demanar ahir un «vot útil de país» per a Junts per Catalunya demà perquè torni el Govern cessat a la Generalitat i va advertir que «qualsevol altre pla és la derrota per dècades» i suposa lliurar «la sobirania» a Mariano Rajoy.

El número u de Junts per Catalunya va intervenir a través de videoconferència des de Brussel·les en un míting final a la plaça de la Virreina de Barcelona, un missatge que es va poder veure simultàniament en un centenar d'actes electorals repartits per tot Catalunya. Puigdemont va demanar un «vot útil de país perquè el que ens juguem és el país» i va asse-nyalar que qualsevol altre pla que no sigui restituir el Govern cessat «serà la derrota i per dècades». També va situar la llista de JxCat com l'«herència de Junts pel Sí» (que compartien PDeCAT i ERC) i va remarcar que «no està en joc qui guanya les eleccions sinó si guanya el país o guanya Rajoy, si torna el 130 president, es digui com es digui, o guanya el president 155», en al·lusió implícita al president del Govern espanyol.

En aquest «megamíting» que es va poder veure a través de pantalla i d'Internet a diversos punts de Catalunya i del món, Puigdemont va asseverar que si guanya les eleccions i és investit president entrarà al Palau de la Generalitat «acompanyat del Govern legítim que el 155 ha cessat i decapitat», un executiu que inclou Oriol Junqueras i altres membres d'ERC. En plena competició amb els republicans per captar el vot independentista, Puigdemont va demanar ajuntar-lo en JxCat, que va insistir que és el «vot útil de país» davant del 155 de la Constitució, que el Govern central va aplicar després de la proclamació unilatral de la independència. En aquest context, va avisar que qualsevol altre pla o alternativa «és la derrota, una derrota per dècades i un precedent històric molt greu, perquè avalant el 155 anunciarem a Madrid que sempre que no els agradi un president el podran treure», va subratllar. Així, va apel·lar a «tots els votants catalanistes, l'amor dels quals per Catalunya és l'amor a les institucions, i a tots els qui creieu en la democràcia i els que creieu que el que toca és restituir el president», i els va demanar el vot per Junts per Catalunya. «La presidència de Catalunya ni es decapita ni es recanvia a conveniència. És una institució molt més seriosa i antiga que els seus il·lusos liquidadors», va reblar.

Puigdemont va presentar la llista de JxCat com la candidatura que «supera l'esquema» de partits i que és «la millor herència de JxS». El candidat de JxCat va avisar també que «si guanya el 155 haurem regalat la sobirania a Mariano Rajoy i a tot el que representa» i va avisar: «No ens deixem confondre». Un cop finalitzat el discurs, van aparèixer a la pantalla els dos exconsellers a Bèlgica que també són candidats de JxCat: Lluís Puig i Clara Ponsatí. En l'acte de la Virreina també van emetre una altra vegada el missatge de veu del número 2 de la candidatura, Jordi Sànchez, gravat des de la presó, que va aixecar aplaudiments entre els assistents a l'acte, en el qual també van intervenir presencialment els números deu i vuit, Elsa Artadi i Eduard Pujol, respectivament.