El president del govern espa-nyol i líder del PP, Mariano Rajoy, va advertir ahir als independentistes que «jugar a dividir i separar és emprendre un camí al passat que tots crèiem feliçment superat». En un dinar-míting a Girona, va alertar que «no es pot repetir» un govern com el de Carles Puigdemont, i va contraposar la «queixa» i les «protestes» dels independentistes a les «inversions» del seu executiu. Mentre uns protesten, va dir, «nosaltres seguirem fent infraestructures i la pròxima que inaugurarem serà el Corredor Mediterrani». En una demarcació on el PP va obtenir 30.000 vots a les generals, Rajoy va apel·lar de nou al vot per a la seva formació com un valor «segur» que permetrà defensar al Parlament el mateix que al Congrés. En aquest sentit va demanar un «últim esforç» de la campanya i va insistir que sense un PP fort al Parlament no es podrà construir «una alternativa» a la Generalitat.

Davant el centenar de persones que el PPC va reunir a Girona, Rajoy va assegurar que Catalunya necessita un «govern constitucional» perquè hi ha «moltíssims més catalans que independentistes». Va acusar el Govern de Puigdemont de pretendre «liquidar la Constitució» i haver pressionat «periodistes, jutges i ciutadans que no pensaven com ells» per «imposar-los la seva voluntat».

Segons Rajoy, després de l'aplicació del 155 «ja sabem tots què és el que no s'ha de fer i el que cal combatre».

«No hi pot haver ni a Catalunya ni a cap altre lloc d'Espanya un govern que pretengui liquidar la Constitució i l'Estatut, que se salti la llei i en presumeixi, que no respecti les sentències del TC i del conjunt dels tribunals de justícia, que impedeixi a l'oposició fer la seva tasca, i que enganyi la gent», va sentenciar. En aquest sentit, va acusar l'independentisme de pretendre traspassar al Govern de Madrid la responsabilitat de la seva gestió i de no haver volgut negociar qüestions com el finançament. «L'únic diàleg que van plantejar és el de referèndum sí i independència sí, i jo els dic que independència no perquè ho diu la Constitució i la majoria dels espanyols».