La Comissió Europea (CE) va donar ahir llum verda a l'activació de l'anomenada «opció nuclear» dels tractats europeus contra Polònia, un procés legal previst per actuar contra violacions de l'Estat de Dret en els països europeus que respon a la polèmica reforma del sistema judicial impulsada per Varsòvia.

«Tristament, les nostres preocupacions s'han aguditzat. En un període de dos anys, s'ha adoptat un nombre significatiu de lleis que posen en seriós risc la independència de la Justícia i de la separació de poders a Polònia», va començar la seva roda de premsa el vicepresident de l'executiu comunitari, Frans Timmermans, veu de l'organisme en assumptes d'Estat de Dret.

L'última reunió de l'any del col·legi de comissaris europeus va concloure amb l'enviament al Consell d'una proposta raonada per demanar-li que adopti una decisió en el marc de l'article 7 del Tractat de la Unió Europea (UE), que podria deixar a Polònia sense dret de vot en aquesta institució i que es va activar ahir per primera vegada des de la seva creació.

Motiven aquesta decisió les reformes impulsades pel partit governamental Llei i Justícia (PiS), de tall conservador, en el sistema judicial polonès, que preocupen a Brussel·les per posar en dubte la separació de poders.

Entre d'altres canvis, permeten al president del país decidir si prolonga els mandats de diversos jutges del Tribunal Suprem o per quant temps ho fa, alhora que el ministre de Justícia exerceix també el paper de fiscal general.

«El patró comú d'aquestes reformes és que els poders legislatius s'estableixen de manera que la majoria que governa interfereix en la composició i el funcionament d'aquestes autoritats (judicials), fent que la independència judicial sigui inexistent», va incidir Timmermans.

La decisió marca un punt d'inflexió en l'estira i arronsa que enfronta a Varsòvia i Brussel·les pràcticament des de l'arribada del PiS al govern al desembre del 2015, amb l'obertura per part de la CE al gener del 2016 d'un diàleg amb les autoritats poloneses sobre aquest mateix tema.

Brussel·les roman disposada a mantenir aquest diàleg «les 24 hores del dia, 7 dies a la setmana» i deixa la porta oberta a fer marxa enrere en el procés legal si Polònia implementa les seves recomanacions.

Amb la seva decisió d'ahir, l'Executiu comunitari posa en marxa el conegut com a «mecanisme preventiu» de l'article 7 dels tractats europeus i demana al Consell que adopti una decisió en aquest marc.

Per la seva banda, el Govern nacionalista polonès va defensar avui les seves polèmiques reformes del sistema judicial davant la decisió de la CE.

«Polònia deplora l'activació per part de la CE del procediment previst en l'article 7 del Tractat de la UE, que és essencialment polític, no legal», va manifestar el Ministeri d'Exteriors polonès.

El Govern dirigit pel partit conservador Llei i Justícia (PiS) es va mostrar disposat a dialogar amb les institucions comunitàries i amb la resta d'estats membres, però ha assenyalat que no pot acceptar «opinions unilaterals i injustes». La seva intenció, va afegir, és «continuar amb la reforma del seu sistema judicial» perquè el Govern ho deu als seus «votants», argument esgrimit per PiS per aprovar successius canvis en els principals tribunals i organismes de la judicatura des que va arribar al poder el 2015.