Les forces sobiranistes van coincidir ahir en la necessitat de restituir el Govern destituït amb Carles Puigdemont com a president i Oriol Junqueras com a vicepresident, després de sumar majoria absoluta el 21-D, mentre que Ciutadans, ara primera força al Parlament, creu que el procés ha quedat «debilitat».

Els resultats electorals llancen una majoria absoluta de les tres forces independentistes, Junts per Catalunya, ERC i CUP (4), tot i que la força vencedora de la nit va ser Ciutadans.

La líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas, va considerar que els independentistes «surten tocats» i el procés sobiranista «debilitat», i va culpar la llei electoral que Cs no hagi aconseguit més escons ja que, segons el seu parer, beneficia els sobiranistes.

La candidata de Cs, que ha aconseguit els millors resultats de la història del partit a Catalunya, tot i que no li permeten superar la majoria del sobiranisme, va afirmar que les eleccions catalanes han visualitzat que «això no és un problema entre Catalunya i Espanya, sinó entre catalans», i va dubtar que els independentistes es puguin posar d'acord per formar govern.

Això no obstant, la correlació de les forces independentistes, amb el sorpasso de Junts per Catalunya a ERC, ha propiciat que els missatges de les dues formacions coincideixin a restituir el Govern de Puigdemont que va ser destituït pel Govern central, amb la suspensió de l'autogovern després de la declaració unilateral de la independència.

Després de perdre el pols per l'electorat independentista, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va considerar que de les eleccions es desprèn un mandat per restituir el Govern «com més aviat millor», amb Puigdemont i Junqueras al capdavant.

El PDeCAT, tan satisfet amb l'experiència de JxCat que no descarta repetir-la, va remarcar, en la mateixa línia, que el sobiranisme té «l'obligació d'entendre's» per «restablir» el Govern destituït amb Puigdemont al capdavant, i va apostar per seguir amb el procés sobiranista, encara que sense les «presses» d'abans, en paraules de la coordinadora de la formació, Marta Pascal.

La CUP, que després de perdre sis diputats no és imprescindible que voti a favor d'investir Puigdemont -n'hi ha prou amb una abstenció-, va dir que estan disposats a abonar un president independentista, i fins i tot a formar part del nou executiu si la resta de formacions sobiranistes assumeixen el seu programa polític, basat en «construir la república», va explicar el diputat electe Carles Riera.

Després dels pitjors resultats del PP a Catalunya, el president de la formació en aquesta comunitat, Xavier García Albiol, va admetre que dimitir seria «el més fàcil», però no ho farà perquè estaria deixant el partit en una situació «molt delicada».

En aquest context, el líder del PSOE, Pedro Sánchez, va advertir Rajoy que el PP «no pot ser un partit gran a nivell nacional si és una anècdota electoral a Catalunya» i amb «menys suports» que la CUP, de manera que el va instar a proposar una «solució».

Els socialistes no van obtenir els resultats esperats i el líder del PSC, Miquel Iceta, va fer autocrítica, i va admetre que el seu partit no ha generat «prou confiança en sectors populars no independentistes», com tampoc ha aconseguit que la «tercera via sigui vista com una solució capaç en una situació tan polaritzada».

Tampoc està satisfet amb els resultats el número 1 de la llista de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, que va demanar «una reflexió de les forces d'esquerra», i va rebutjar donar suport a la investidura de Puigdemont o de qualsevol altre candidat de JxCat.