El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat la indemnització de 1.350,7 milions per a les empreses promotores del projecte de magatzem de gas de Castor que fixava el decret llei de mesures del sistema gasista que el Govern va aprovar el 2014, en considerar-la inconstitucional.

En la seva sentència, el TC estima parcialment els recursos presentats pel Parlament, el Govern català i el grup del PSOE al Congrés i acorda declarar «inconstitucionals i nuls» els articles del decret que establien una indemnització per la suspensió de l'activitat del magatzem, situat davant de les costes de Castelló, després dels petits sismes registrats a la zona.

El TC considera que no concor-ria una «situació d'extraordinària i urgent necessitat» que justifiqués aprovar un decret llei per «atribuir noves obligacions de pagament al sistema gasista». El Govern va suspendre al setembre del 2013 l'activitat d'injecció de gas en l'emmagatzematge subterrani Castor, després dels centenars de sismes registrats a la zona, i l'octubre del 2014 va acceptar mitjançant un decret llei la renúncia d'Escal UGS -participada per la companyia ACS en el 66,67%- a la concessió de la instal·lació.

Al mateix temps, el reial decret establia una indemnització de 1.350,7 milions per a la compa-nyia, quantitat que es carregaria en el rebut del gas durant 30 anys.

La sentència de l'alt tribunal espanyol, de la qual ha estat ponent el magistrat Juan Antonio Xiol, assenyala la «necessitat d'una norma amb rang de llei» per atribuir noves obligacions de pagament al sistema gasista, sense que pugui regular-se a través d'un reial decret llei.

«Qüestiona el procediment»

El ministeri d'Energia va dir que la sentència només estima els recursos contra l'instrument que es va utilitzar per aprovar-la, però no conclou que el pagament fos indegut. En un comunicat, el departament d'Álvaro Nadal va explicar que la sentència no declara la inconstitucionalitat del text sinó que estima només els recursos als articles referits a la solució financera per un motiu formal.

Segons el ministeri, el TC no s'oposa a l'esquema financer, sinó que qüestiona l'instrument que es va utilitzar per aprovar-lo, per considerar que no es complien els pressupostos d'extraordinària i urgent necessitat que s'exigeix per a l'aprovació d'un reial decret llei.

En cap cas, segons Energia, la sentència conclou que hi hagués hagut un pagament indegut a l'empresa Escal UGS -participada per ACS en el 66,67%.